Så firar vi mor!

                                                                                                     

Det finns hur mycket fint som helst att hitta på att fira så här års men Mors dag är ändå en traditionell, klassisk dag som har sin givna plats i almanackan. Längtan efter att få stanna upp och njuta lite extra av varje stund sköljer över mig något kolossalt varenda försommar. Att få insupa hägg- och syrendoft och bara följa en fjärils vindlande färd genom trädgården. Att kliva ut i morgondaggen och känna gräset mellan tårna med kaffemuggen i handen, eller bara blunda och höra barnen på gatan som busar och gräsklipparna som surrar hos grannarna. Man får inte glömma de där små stunderna i det lilla, som egentligen är självaste essensen av livet i sig självt väl?

Foto: Susanna Blåvarg

                                             Så låt mamma/mor/svärmor njuta av våren denna dag. Bjud henne en vårig middag. Meny och recept nedan.

                                                                                                                                    Mors meny:                   

                                                                                                                           Zucchiniråraka med lax

                                                                                                   Öppen lasagne med ramslökspesto och grön sparris

                                                                                                                           Rabarber med smulor

                                                                                                                        Förbered middagen så här:

                                           Förrätt: Förbered tillbehören. Riv zucchini. Skala och lägg potatis i kallt vatten, men riv precis när de ska stekas.

                                                                                           Varmrätt: Ansa sparrisen. Skiva svampen. Gör peston.

                                                                                                        Dessert: Tillaga rabarbern. Gör smulorna.

                                                                                                                        Zucchiniråraka med lax

 

 

                                                                                      Räcker till: 2 portioner eller till 4 som förrätt Tid: cirka 20 min.

 

                                                                                                                              1/2 zucchini

                                                                                                                             400 g potatis

                                                                                                                   smör och neutral rapsolja

                                                                                                                  salt och nymald svartpeppar

 

                                                                                                                                 Tillbehör:

                                                                                                                              1 liten rödlök

                                                                                                                           ett par, tre dillvippor

                                                                                                                                  1 citron

                                                                                                                         4-8 skivor gravad lax

                                                                                                                     smetana eller crème fraiche

 

Skala och finhacka rödlöken. Hacka dillen. Skär citronen i klyftor. Riv zucchinin grovt på rivjärn och krama ur den väl. Skala och grovriv potatisen. Krama ur den väl och blanda med zucchini. Hetta upp en till två stekpannor på medel- till hög värme. Lägg i en rejäl klick smör och lite olja. Stek 4 stora eller 8 mindre rårakor i omgångar i 2-3 minuter på varje sida. Lägg i nytt smör och olja emellan.  Servera rårakorna nystekta och frasiga med lax, crème fraiche, rödlök och citron att pressa över.

                                                                                              Öppen lasagne med sparris, ramslökspesto och ricotta

 

                                Ramslöken blandas med spenat för att det inte ska bli för tuff löksmak. Finns inte ramslök, använd ruccola eller basilika.

 

                                                                                                     Räcker till: 4 personer Tid: cirka 20 minuter

 

                                                                                                                ca 350 g färska lasagneplattor

                                                                                                                        500 g grön sparris

                                                                                                                  ca 250 g portabellosvamp

                                                                                                                         smör till stekning

                                                                                                                      ca 150 g g ricottaost

                                                                                                                finrivet skal av 1 liten citron

                                                                                                                     salt och svartpeppar

 

                                                                                                                          Ramslökspesto:

                                                                                                                           50 g ramslök

                                                                                                                          1 vitlöksklyfta

                                                                                                                        60 g färsk spenat

                                                                                                                          1 dl pinjenötter

                                                                                                                      1 1/2 dl parmesanost

                                                                                                                        ca 1 1/2 dl olivolja

                                                                                                                         salt och peppar

 

Bryt ramslöken grovt. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser till peston väl. Späd med olja till lagom konsistens. Bryt av nedersta grova delen på sparrisen. Koka i saltat vatten i 2-3 minuter tills den är mjuk men med motstånd. Skiva svampen. Hit går det bra att förbereda.

Värm gärna tallrikarna i 50° varm ugn i ca 20 minuter. Smörstek svampen. Riv eller pressa över vitlök på slutet. Salta och peppra. Skär lasagneplattorna i åtta lagom långa bitar om de är långa i sin förpackning. Koka upp rikligt med väl saltat vatten. Koka lasagneplattorna mjuka men al dente. Lägg gärna i sparrisen precis på slutet så att den blir varm. Lägg upp två lasagneplattor på varje tallrik. Lägg i sparris och svamp. Klicka på en klick ricottaost och lite pesto. Vik över lasagneplattorna litegrann. Toppa med extra pesto och citronskal. Dra gärna några tag med svartpepparkvarnen. Salta lätt och ringla över lite olivolja.

 

Foto recept: Lina Eriksson

                                                                                                                  Rabarber med frasiga smulor

                                                                                                                           400 g rabarber

                                                                                                                       ca 2 cm färsk ingefära

                                                                                                                           1 dl strösocker

                                                                                                                           2 dl vispgrädde

 

                                                                                                                                Smulor:     

                                                                                                                       1 1/2 dl havregryn

                                                                                                                          2 msk vetemjöl

                                                                                                                   1/2 dl hackad sötmandel

                                                                                                                 1 dl ljust muscovadosocker

                                                                                                                            1 krm flingsalt

                                                                                                                             3 msk smör

 

Blanda de torra ingredienserna till smulorna. Smält smöret i en panna. Fräs smulorna i smöret under omrörning på svag- till medelvärme i 5-10 minuter så att de får fin färg. Häll upp på t ex en plåt och låt svalna. Skär rabarbern i 3-4 cm breda skivor. Skala och skär ingefäran i tunna stickor. Lägg rabarber och ingefära i en kastrull med 2 dl vatten. Koka i ca 3 minuter. Rör försiktigt i socker och låt smälta, det är fint att rabarbern får behållas i hela bitar. Smaka av sötman. Låt svalna. Vispa grädden lätt. Servera rabarbern ljummen eller kall med vispgrädde och smulor.

 

                                                                                                                                    Smaklig spis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021-05-20