Surkål

I webshoppen finns en väldans bra burk från Kilner att fermentera i http://www.malinlandqvist.se/shop/fermenteringsburk. Många av er som har köpt, eller vill köpa den har efterfrågat ett recept på surkål som är anpassat för burken. Den rymmer hela 3 kg vitkål! Först tänkte jag att det inte kunde vara möjligt så jag provlagade om den ett par gånger, men jodå. Banka, slå och krama din kål så kommer du se att det går i hur bra som helst. Och med plats för både vätska och luft ovanför. Burken har den smarta ventilen så att du slipper lufta burken, och porslinstyngder att lägga på grönsakerna så att de håller sig under vätskan. Lycka till!

Tänk på att biodynamiska råvaror är mycket bättre till fermentering än övriga, då de vuxit och behandlats på ett naturligt sätt. Detta främjar fermenteringen. Om man inte får tag i det så välj i varje fall ekologiska råvaror.

Surkål till en stor Kilnerburk:

3 kg vit- eller rödkål (helst biodynamisk men absolut ekologisk)

2 äpplen (biodynamiska eller ekologiska)

45 g salt utan jod (cirka 3 msk)

1 - 1 1/2 msk hel kummin

 

Och för den som vill addera lite mer kryddor är detta passande kryddor:

2 tsk fänkålsfrö

6 torkade enbär

1 tsk torkad timjan

10 vitpepparkorn

 

Gör så här:

Se till att händer, bunke, arbetsredskap och Kilnerburk är absolut rena. Lägg gärna Kilnerburken i kokande vatten i ett par minuter för säkerhets skull. Skär bort eventuella skador på kålen. Skiva kålen så tunt som möjligt. Jag använder mandolin så mycket det går men finstrimlar bitar som lossnar med kniv, mittstocken slänger jag. Det går även bra i en matberedare eller för den delen att grovrivna kålen på rivjärn. Grovriv äpplena. Blanda alla ingredienser i en riktigt rymlig bunke (jag tog en rostfri gryta då jag inte har en så stor bunke). Varva att krama och banka kålen. Jag tog en mortelstöt men det går även med t ex en potatisstöt eller kavel. Eller använd knytnäven. Stöt och krama om vartannat i 10-15 minuter. Jag låter den stå i cirka 15 minuter nånstans i mitten för att få laka ur sig vätskan mer. När kålen vätskat sig riktigt väl, har blivit mjukare och nästan lite transparent så är det dags att packa ner den i burken. Ta lite i taget. Packa kålen extremt väl och tryck till. Fortsätt så tills allt är i. Fyll på med vätskan så att den täcker kålen med ett par centimeter. Lägg på tyngderna. Sätt på locket. Häll vatten i cirka 2/3 i den lilla vattenbehållaren och fäst den uppe på locket. Ställ kålen i ett mörkt utrymme i rumstemperatur. En påse över burken funkar bra. Eller ställ in den i ett skåp, men glöm inte att titta till den då och då. 10 dagar - 2 veckor brukar vara lagom. Det kommer bubbla och jäsa som tusan i början. Med ventilen som hör till Kilnerbehållaren behöver man inte lufta burken, men är man nyfiken kan man ju göra det ändå… Förvara burken i kyl när den är färdig.  

 

Det är mycket kummin i min surkål, det kan man reglera lite som man själv vill. Det är även gott att tänka lite annan kryddning, som till exempel:

2 tsk fänkålsfrö

6 torkade enbär

1 tsk torkad timjan

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

2020-03-16