Björnbärsglass

För några år sedan planterade jag taggfria björnbär i vår trädgård. Lyckliga oss som nu kan skörda stora, söta underbara bär ända tills frosten slår till. Det går ju även att köpa björnbär, eller att plocka vilda.

Cirka 4 portioner:

1 1/2 gelatinblad

1 vaniljstång

3 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1/2 dl honung

6 äggulor

1 dl strösocker

250 g björnbär

färska björnbär till garnering

För några år sedan planterade jag taggfria björnbär i vår trädgård. Lyckliga oss som nu kan skörda stora, söta underbara bär ända tills frosten slår till. Det går ju även att köpa björnbär, eller att plocka vilda.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Halvera och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Lägg den med mjölk, grädde och honung i en kastrull. Låt mjölkblandningen koka upp, dra direkt från värmen. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Häll under konstant vispning ner äggsmeten i mjölken. Sjud under omrörning tills den börjar tjockna, obs! den får inte koka. Dra från värmen och häll över i en bunke. Rör ner gelatinbladen. Ta upp vaniljstången. Låt svalna lite. Mixa bären och rör ner dem i smeten. Kör smeten i glassmaskin i ca 40 min.

Det går även bra utan glassmaskin!

Häll smeten i en bunke och ställa in i frysen. Ta ut den var 30:e minut och vispa väl de första 3 timmarna. Låt sedan glassen frysa helt i minst 3 timmar till. Låt den halvtina i kyl ca 30 min innan servering.

 

 

Enkla mandelkakor

Enkla mandelkakor

Världens enklaste kakor, som passar fantastiskt till björnbärsglassen, gör du genom att skiva mandelmassa i ca 1/2 cm breda skivor. Tryck ev ner en mandelflaga i varje skiva. Baka mitt i 225° varm ugn tills de börjar få färg i kanterna (3-5 min). Låt svalna på plåten.

 

ANVÄNDBART HÄR:
ANVÄNDBART HÄR:

Fler Härliga Recept

No items found.