Rostade morötter med vispad feta

Smaken och sötman i morötterna blir fantastisk av att rosta dem i ugnen. Med salt fetaost och sötkryddig olja till är detta lika gott på en buffé som att äta tillsammans med ett härligt bröd.

Cirka 4 portioner:

500 g morötter, gärna olika färger

3 msk olivolja

1 msk fänkålsfrö, stötta

salt och peppar

3 msk rostad lök

 

Vispad fetayoghurt:

150 g fetaost

2 dl matyoghurt

Citrusolja:

skal och saft av 1 apelsin

2 hasselnötsstora bitar färsk ingefära

1 dl vatten

3 msk honung

3 kryddnejlikor

3 msk olivolja

salt och nymald svartpeppar

Smaken och sötman i morötterna blir fantastisk av att rosta dem i ugnen. Med salt fetaost och sötkryddig olja till är detta lika gott på en buffé som att äta tillsammans med ett härligt bröd.

Skala av apelsinskalet till citrusoljan och strimla riktigt tunt. Skala och strimla ingefäran tunt. Lägg allt i en kastrull. Häll på ca 2 dl vatten och koka upp. Häll av vattnet och upprepa en gång (då blir skalen mildare). Häll på 1 dl nytt vatten, honung och nejlikor. Låt sjuda i 20 minuter. Dra åt sidan och rör ner saft av apelsin och olja. Salta och peppra. Ställ åt sidan så länge.

Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna, halvera på längden om de är tjocka. Lägg morötterna i en rymlig ugnssäker form eller på en plåt och vänd runt med olivolja, stött fänkålsfrö, salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills de har fått fin färg.

Smula fetaosten i en skål. Vispa luftig med yoghurt, gärna med en elvisp.

Strö rostad lök över morötterna. Servera morötterna - gärna varma- med fetayoghurt och citrusoljan.

 

 

Foto: Sanna Blåvarg

 

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Blomkål med saffran

Grönkåls-cheesecake

Majskolvar

Apelsinkyckling

Tabboulet med rödbetor

Apelsinsallad

Morot- och grapesallad

Fyllda frallor

Sparrisburgare

Svampburgare

Grönsakscurry

Zucchinifritters

Ostronskivling på spett

Lasagne med kronärtskocka

Vit sparris med brynt kaprissmör

Couscous med betor