Sotad manchego

Osten ska sotas strax före servering så att den mjuknar lite och är varm. Till det behövs en brännare, en sådan som används till crème brulée.

4 portioner:

4 portionsbitar manchegoost (à ca 75 g)

4 färska, väl mogna fikon

2 blonda apelsiner

saften av 1/2 apelsin

2 msk flytande honung, gärna apelsinblomshonung

1 dl saltrostade macronmandlar

eventuellt sakurakrasse eller

småskott till garnering

Osten ska sotas strax före servering så att den mjuknar lite och är varm. Till det behövs en brännare, en sådan som används till crème brulée.

Lägg upp osten på fyra portionstallrikar. Skär ett djupt kryss i varje fikon så att de fortfarande håller ihop i botten. Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i stora bitar.

Sjud honung och apelsinsaft i en panna. Lägg i fikonen och låt de brässera i 1-2minuter, så att de precis bara mjuknar lite. Skaka pannan lätt. Vänd ner apelsinbitarna och fördela frukten på tallrikarna. Strö över mandlar och eventuellt sakurakrasse. Sota ostarna lätt med brännaren. Servera direkt.

Foto: Sanna Blåvarg

Ingen brännare?

Om man inte har en brännare kan man sätta ugnen på grill och högsta värme. Lägg ostarna på en plåt och ställ in högt upp i ugnen. Sota dem under grillelementet med ugnsluckan på glänt tills de har fått fin färg.  

Annat plock:
Annat plock:

Fler Härliga Recept

Bananbröd

Bananglass

Exotisk champagnefrukt

Kyld rabarber- och jordgubbssoppa

Bakad frukt

Stekta bananer med vispad mascarpone

Marinerade flädergubbar

Rabarberflarn till många

Helgfrukost

Apelsinsallad med passion

Pärlande julfrukt

Mozzarella & blodapelsin

Bakade päron med sesamkrisp

Smulpaj

Saffransglass med honungsrostade nötter

Rabarberlemonad