Tomatpaj

Den här pajen är härlig hela sommaren och tidig höst när tomaterna är som finast. Gör pajskalet i förväg, det kan även frysas. Fyllningen är av färskost och ska inte bakas. Lätt som en plätt!

4-6 portioner:

Pajdeg:

100 g kallt smör

3 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1 krm salt

2 msk kallt vatten

Fyllning:

150 g fetaost

2 dl mezeyoghurt

3 tomater

olivolja

nymalen svartpeppar

Den här pajen är härlig hela sommaren och tidig höst när tomaterna är som finast. Gör pajskalet i förväg, det kan även frysas. Fyllningen är av färskost och ska inte bakas. Lätt som en plätt!

Pajbotten: Skär smöret i små bitar. Arbeta samman med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop tills det precis bildar en boll. Lägg kallt att vila i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Tryck eller kavla ut degen tunt i en pajform, 26 cm i diameter, även väl upp på sidorna. Nagga botten med t ex en gaffel. Grädda pajskalet i 10-15 min. tills den har fått lite färg. Frys in eller förvara torrt till nästa dag.

Fyllning: Bryt fetaosten i bitar och mixa med yoghurt till en slät smet. Ställ kallt. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg.

 Innan servering: ta fram fyllningen i god tid så den blir mjuk och bredbar, mixa den gärna snabbt så blir den extra fluffig. Skiva tomaterna riktigt tunt. Strö över lite salt och socker. Bred försiktigt fyllningen i pajbotten. Klappa tomaterna från överflödig vätska och fördela på pajen. Droppa över olja. Dra några drag med svartpepparkvarnen.

Foto: Lina Eriksson

 

 

 

Tips!

Gör både pajskalet och fyllningen i förväg så går det sedan hur snabbt som helst att lägga ihop den.

ANVÄNDBART HÄR:
ANVÄNDBART HÄR:

Fler Härliga Recept

Zucchinispaghetti

Zucchinipytt med tofu

Farrosallad med libakrutonger

Grönsaker med ärtdipp

Burritos med chipotle

Spenat- och tomatris

Tomatgratäng med fetaost

Caesarsallad med grillad kål

Majskolvar

Potatisbullar med rårörda lingon

Apelsinsallad med fänkål

Tomatgryta med aubergine

Rågrillad sparris

Lasagne med kronärtskocka

Ricottaplättar med spenat

Marinerad biff med béarnaisedressing