Torta di Nonna

En traditionell italiensk kakpaj som nästan är godast dagen efter den har bakats.

Cirka 12 bitar:

Pajdeg:

6 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör

4 äggulor

finrivet skal av 1 citron

ca 2 msk iskallt vatten

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

1 1/2 dl strösocker

5 dl mjölk

4 äggulor

1/2 dl maizena majsmjöl

Topping:

1 äggvita

50 g pinjenötter

florsocker

En traditionell italiensk kakpaj som nästan är godast dagen efter den har bakats.

Blanda mjöl och socker till degen, för hand eller i en matberedare. Tillsätt smöret, skuret i små bitar, och arbeta snabbt ihop tillsmulor. Lägg i äggulor, citronskal och ev vatten. Arbeta snabbt tills det bildar en boll. Lägg kallt i 30 min.

Gör under tiden fyllningen. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en rostfri kastrull. Låt vaniljkrämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Dra direkt från värmen. Ställ direkt i kallt vatten i tillexempel diskhon så att den svalnar. Ta upp vaniljstången.

Sätt ugnen på 175°. Dela degen i två bitar, den ena något större än den andra. Kavla ut den större delen på mjölad bänk och lägg i en pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Bred ut vaniljkrämen i pajskalet. Kavla ut resten av degen och täck försiktigt pajen. Nyp ihop undre och övre degen i kanterna. Vispa uppäggvitan lätt med en gaffel. Pensla pajen med äggvita. Strö över pinjenötterna.Baka kakan i mitten av ugnen i ca 40 min tills den har fått lite färg. Låt kallna helt. Pudra väl med florsocker.

 

Foto: Lina Eriksson

Fler Härliga Recept

Havrekakor med kardemumma

Citronsnittar

Äppelpizza & punschglass

Grönsaksrisotto

Bananglass

Påsktårta

Frasiga apelsinlängder med mandel

Havrepannkakor

Pestobakad lax

Rödbetsplättar med pestoklick

Päronkaka upp och ner

Späd sparrissallad med majovinägrette

Eton Mess apelsin

Naturbetesgryta

Köttbullar med sommarörter

Bakad frukt