Lingonpäron

Lingonpäronen går utmärkt att tillaga ett par dagar i förväg. De är goda att äta kalla, med riktigt varm chokladkolasås över. Yummy, vad gott! Päronen håller cirka 1 vecka i kylen sen brukar de bli lite för mjuka. Vackert att duka fram på julens dessertbord. Chokladkolasåsen passar även fantastiskt bra att göra separat och servera till glass.

6 personer:

3 dl lingon, frysta eller färska

5 dl vatten

saft av 1 citron

6 fasta päron

1 vaniljstång

ca 5 skivor färsk ingefära

4 dl ekologiskt socker

Chokladkolasås:

1 1/2 dl vispgrädde

1 dl ekologiskt socker

1 msk smör

1 dl ljus sirap

1/2 dl kakao

1/2 tsk vaniljsocker

50 g mörk choklad, 70%

2 krm flingsalt

Lingonpäronen går utmärkt att tillaga ett par dagar i förväg. De är goda att äta kalla, med riktigt varm chokladkolasås över. Yummy, vad gott! Päronen håller cirka 1 vecka i kylen sen brukar de bli lite för mjuka. Vackert att duka fram på julens dessertbord. Chokladkolasåsen passar även fantastiskt bra att göra separat och servera till glass.

Koka vatten och lingon i cirka 10 min. Skala under tiden päronen. Låt gärna skaftet vara kvar, det ser trevligt ut. Lägg dem i en bunke med kallt vatten och häll på citronsaften så att päronen inte mörknar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i lingonvattnet med ingefära och socker, låt koka upp på nytt. Lägg i päronen och sjud dem nätt och jämnt mjuka i sockerlagen, 20-30 minuter beroende på storlek. Ta upp päronen meden hålslev och lägg över i en rymlig glasburk. Låt lagen koka ihop kraftigt utan lock ca 5 minuter. Häll den över päronen. Låt svalna och koka under tiden chokladkolasåsen.

Lägg alla ingredienser till såsen utom choklad och salt i en kastrull. Vispa såsen under uppvärmning så att kakaon löser sig. Låt såsen koka ihop på medelvärme i cirka 10 minuter. Dra från värmen och bryt ner chokladen. Rör tills den har smält. Smula i saltet och rör om. Låt svalna lite innan servering. Servera päronen med lite av lagen och ringla över chokladkolasås.

 

 

När är päronen klara?

Känn efter med provsticka. Det ska vara lite lätt motstånd när de är klara. Tänk på att de mjuknar till mer sen när de ligger i lagen.

 

 

Mer julstäming:
Mer julstäming:

Fler Härliga Recept

Äppeltacos

Frasiga dadelstänger

Lussebullar

Fröknäcke

Chokladmousse

Bakade päron med sesamkrisp

Apelsinsallad

Grönkålssoppa

Paj med torkad frukt

Jordgubbar i cointreau

Potatissallad med saffran

Stekta bananer med vispad mascarpone

Blomkål med saffran

Saffranssnurror

Rödkål med enbär och feta

Saffransmazarin