Bakade päron med sesamkrisp

När päronen mognar är även många plommon i säsong. Välj om ni vill blanda frukt eller bara ha en sort, men tänk på att öka på mängden om ni bara har en av frukterna. Det fina med att även använda plommon är att det blir så härligt saftigt! Sesamkrispet ger fin textur till desserten. Här spelar verkligen honungen huvudroll, naturens eget socker.

4 portioner:

400 g mjuka päron

300 g plommon

1 vaniljstång

1/2 dl honung

1 tsk stötta kardemummakärnor

saft och skalremsor av 1 apelsin

 

Sesamkrisp:

1 dl sesamfrön

1 dl honung

Till servering:

Lättvispad grädde

När päronen mognar är även många plommon i säsong. Välj om ni vill blanda frukt eller bara ha en sort, men tänk på att öka på mängden om ni bara har en av frukterna. Det fina med att även använda plommon är att det blir så härligt saftigt! Sesamkrispet ger fin textur till desserten. Här spelar verkligen honungen huvudroll, naturens eget socker.

Krisp: Rosta sesamfrön gyllene i en torr stekpanna. Tillsätt honung och låt koka ihop under omrörning tills det är ljust brunt. Häll över på ett smörpapper och bred ut smeten tunt. Låt stelna.

Sätt ugnen på 200°. Halvera plommonen och skär päronen i stora bitar eller i klyftor. Lägg frukten i en ugnssäker form. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Rör ihop med honung och apelsinsaft. Ringla honungen på frukten och strö över kardemumma. Skala av några remsor av apelsinen. Lägg dem på frukten. Baka i mitten av ugnen i 20 minuter tills frukten börjar mjukna. Vispa grädden. Bryt sesamkrispet i mindre bitar. Servera frukten med sesamkrisp och grädde.

 

Fler Härliga Recept

Torkade äppelringar

Inlagda päron

Helgfrukost

Chokladglassandwich med kolabottnar

Frasiga apelsinlängder med mandel

Apelsin i rödbetslag

Jordgubbar i cointreau

Glöggtiramisu

Nyponsoppa

Äppelpizza & punschglass

Eton Mess

hallonkräm

Lingonpäron

Saffransglass med honungsrostade nötter

Marinerade flädergubbar

Mozzarella & blodapelsin