Apelsin i rödbetslag

Det går inte riktigt att sätta ord på hur apelsin och rödbeta smakar ihop. Den lite jordiga och mörka smaken från rödbeta och den säreget friska smaken från blodapelsin är fantastiska tillsammans. Det är viktigt att balansera upp med lite syra av citron. Toppa gärna med björnbär.

4 portioner:

1 kg blodapelsiner

Rödbetslag:

2 dl färskpressad rödbetsjuice

(finns att köpa)

1 vaniljstång

1 liten bit färsk ingefära

(1 1/2 msk hackad)

3/4 dl råsocker

lite pressad saft av citron

 

Till servering:

En liten knaprig småkaka, t ex nötkaka

Det går inte riktigt att sätta ord på hur apelsin och rödbeta smakar ihop. Den lite jordiga och mörka smaken från rödbeta och den säreget friska smaken från blodapelsin är fantastiska tillsammans. Det är viktigt att balansera upp med lite syra av citron. Toppa gärna med björnbär.

Halvera vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Skala och skiva ingefäran. Skär i tunna stickor och sedan i riktigt små tärningar. Häll rödbetsjuice i en kastrull och tillsätt vaniljstång och frön, ingefära och råsocker. Låt få ett uppkok. Dra åt sidan och rör tills sockret har löst sig. Tillsätt lite saft av citron.

Skär bort skalet från apelsinerna. Skär ut filéer mellan hinnorna. Lägg dem i rödbetslagen. Låt stå och dra åt sig smak i minst 1 timme.  Smaka av balansen mellansötma och syra. Balanser ev med lite honung eller extra saft av citron. Garnera gärna med björnbär. Servera gärna med en liten knaprig kaka.

Foto: Sanna Blåvarg

Tips!

Arrangera gärna apelsinfiléerna i ett fint mönster direkt på tallrikar. Ringla över av lagen och garnera med björnbär.

Fler Härliga Recept

Lax med forellrom

Apelsinkaka

Paj med torkad frukt

Köttbullar med sommarörter

Auberginer med tomatbönor

Glöggtiramisu

Chokladglass

Glutenfri smulpaj

Bakad blomkål med kryddsmör

Grön smoothie

Rotfruktssoppa

Citronsnittar

Apelsinsallad med fänkål

Citronpaj med Italiensk maräng

Chokladpannacottapaj

Fyllda portobellosvampar