Eat Good!

Lagom tills hösten gör sitt ordentliga intåg så landar boken Eat Good i bokhandeln. Här får man lära sig massor om hur vi ska äta för en hållbar värld, men även ur hälsoperspektivet, för att vi ska må bra. Jag fick den stora glädjen att ta fram recept till det här viktiga bokprojketet.  Många har frågat mig hur vi egentligen gjorde. Vi författare träffades först mycket tillsammans med förläggare och redaktör på www.maxstrom.se kom själva på att göra boken, och satte ihop ett team de tyckte skulle stå för innehållet. Det är tillsammans med klimatprofessor Johan Rockström och Victoria Bignet som är doktorand på https://www.stockholmresilience.org som jag arbetat tillsammans med.

Jag tänkte att det skulle bli en riktigt svår utmaning att få ihop recept till en hel bok, men vet ni vad? Det var det inte alls! På riktigt. Nu vill jag bara fortsätta, att skriva fler kokböcker om hållbar mat.

Det vi gjorde var att vi tog fram liknande listor som fiskguiden.wwf.se, med grönt ljus för råvaror det är fritt fram att äta, gult ljus för de man bör tänka efter innan man äter och rött ljus för sådant man inte ska äta alls. Den gröna listan blev oväntat riktigt härligt lång så utifrån den tog jag sedan fram idéer till recept. Johan och Victoria granskade idéerna och gav mig input till vad som verkade som bra och mindre bra recept utifrån deras perspektiv. Så där höll vi på ett par vändor, och ytterligare i en vända efter att recepten var klara. Mycket hissades, och en del dissades. Sen fotade jag tillsammans med Wolfgang Kleinschmidt, med god assistans i köket av Kristina Valentin, mångårig medarbetare i provköket på tidningen Allt om Mat. Hon har även sett till att recepten fungerar som de ska när ni ska laga dem hemma.

Det är min del av boken – recepten alltså. Men faktadelen! Ni måste bara läsa. Lagom långa kapitel så att det man läser verkligen hinner sjunka in, grafer och tabeller som gör att man förstår ännu bättre. Vi har även flera sidor med ”Lathund” till hur vi kan äta både hälsosamt och hållbart.

Vi diskuterade mycket balansen i att vi vill uppmuntra till att det verkligen går att tänka om, utan att man ska behöva känna sig pressad och istället få klimatstress. Saklig information tillsammans med smarta tips och idéer.

Eftersom det är vardagarna många tycker är det svårast att få till så bjuder jag här på några sjyssta vardagsrecept. Så håll till godo!

VILL DU KÖPA BOKEN?

För den som vill köpa boken finns den nu i min webshop http://www.malinlandqvist.se/shop/eat-good där du även hittar andra böcker och kökstextilier. Shoppen kommer att fyllas på med användbara köksgrejer efter hand.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Zucchinispaghetti med grönkålspesto

 

4 portioner:

1 stor zucchini

ev rostade cashewnötter

färskriven parmesan

 

Pesto:

1 vitlöksklyfta

3 dl hackad grönkål (25 g)

60 g färsk spenat

100 g cashewnötter

ca 2 dl olivolja

2-3 dl finriven parmesanost

salt och nymald svartpeppar

 

Skala vitlöken. Mixa vitlök, grönkål,spenat, vitlök och cashewnötter till fina smulor. Tillsätt olivolja och parmesan. Mixa till en pesto. Smak av med salt och peppar. Svarva zucchinin till spaghetti med hjälp av en grönsakssvarv, eller köp färdigsvarvad. Fräs zucchinin runt om i olivolja i cirka 3 minuter. Salta. Servera varm med peston. Toppa eventuellt med extra cashewnötter och färskriven parmesan. 

Tips!

Det är även gott att förvälla zucchinispaghettin. Lägg den i kokande vatten och häll av direkt i durkslag.Servera varm med peston.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

 

 Basrecept rotfruktssoppa

 

Soppan ändrar karaktär beroende på vilken rotfrukt man har i. Välj en specifik för tydlig smak eller blanda av råvaror som behöver användas i kylen.

 

4 portioner:

1 gul lök eller 1/2 purjolök

800 g rotfrukter

2 msk smör eller olja

10 dl vatten

3 msk konc grönsaksfond eller 1 1/2 buljongtärning

2 dl valfri grädde, crème fraiche, färskost

eller vegetabiliskt alternativ

salt och svartpeppar

 

Skala och skär lök och rotfrukter i bitar. Fräs i matfett ica 3 min. Häll på vatten och fond. Låt koka mjukt i ca 10 minuter. Mixa soppanslät med grädde eller annan produkt. Salta och peppra.

 

Addera:

-      Mixa ner förvällda nässlor, spenat eller späd kål i soppan

-      Mixa ner svenska örter i soppan

 

Toppa med:

-      Kokta bönor, linser, kikärter

-      En god röra, se recept i Eat Good

-      Brödkrutonger smörstekta av halvtorrt,överblivet bröd

-      Gör ugnsbakade chips av rotfruktsskalen att toppa soppan med

 Misobakade auberginer

 

Här får auberginer och tofu smak och karaktär av kraftfulla asiatiska kryddor.Tillsammans med tofu blir det en bra fullvärdig måltid.

 

4 portioner

4 auberginer

1 fasttofu (300 g)

1 rödchili

2 msk sesamfrö

4 blandade betor

2 msk neutralraps- eller majsolja

finrivet skal och saft av 1 lime

2 dl valfria, kokta ärtor eller bönor, t ex pintobönor

 

Misomarinad

1/2 dl ljus misopasta

2 msk finriven färsk ingefära

1/2 dl japansk soja, gärna med låg salthalt

1/2 dl neutral raps- eller majsolja

1 msk honung

2 msk vatten

 

Sätt ugnen på 200°.

 

Rör ihop ingredienserna till marinaden.

 

Halvera och skär auberginerna i ett rutmönster, nästan ända ner i botten. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär tofun i stora bitar. Lägg dem på en egenbit bakplåtspapper. Halvera, kärna ur och finhacka chilin.

 

Pensla auberginer och tofu med marinaden. Strö sesamfrön på auberginerna och chili på tofun. Baka auberginerna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Lägg in tofubitarna på plåten och låt allt steka tills det fått fin färg och mjuknat,ca 10 minuter.

 

Skrubba betorna väl, skiva tunt på mandolin. Krama ihop dem med olja, limeskal och -saft.Servera aubergine och tofu varma med betsalladen.

 

 

Förslag på topping

• små bönor, ärter och skott

 

Och förresten, dagens lilla hållbara tips:

Släng inte disktrasan när den börjar bli ofräsch. Tvätta den i diskmaskinen så blir den som ny och håller riktigt länge.