En grön Jul

Så är den färdig och inslagen, lagom till julen. Min nya kokbok är fullmatad med recept för novent, advent, hela december och fram till nyår. Med bakning och matlagning för både enklare kalas och ambitiösare middagar. Allt du kan behöva för ett dignande, grönt julbord, eller för att fylla på med grönt till den mer traditionella julen. Men doften från det första lussebaket, det är ändå något speciellt. Fotografierna är tagna av Susanna Blåvarg.

Egentligen vill jag börja baka lussebullar redan i oktober, men väntan är ju liksom halva grejen. Jordgubbar före midsommar och lussebullar före advent, näe, det går bara inte. Jag valde att dela upp boken så som den kommer, alltså med början i adventstid.

Vidare till vardagarna som trots allt pågår under hela december. Jag älskar decemberdagar! Här finns till exempel gnocchi med grönkål, soppor och någon matig sallad för denna tid.
Huvuddelen är ändå julbordet. Mycket för att många tycker att det är svårast att få till den gröna delen av julbordet, men här finns också många rätter som kan ätas vid helt andra tillfällen. Det är bara att välja och vraka bland terriner, pajer, gratänger, sallader och allsköns röror.
Men vad vore väl ett julbord utan dessert? Jag brukar vilja bjuda på någon lite friskare dessert på julafton då de flesta är så mätta att det knappt får plats mer i magen. En blodapelsinsorbet, inlagd mandarin eller ingefärspäron landar ganska mjukt. Det finns ju liksom juldag, annandag och massor av mellandagar att njuta av god mat, dessert och godis också ju!
Boken hittar ni i butiken. Välkomna in!
https://www.malinlandqvist.se/category/julen
2022-11-07