Grilla grönt & smart!

Det finns bra och mindre bra sätt att grilla på. Och det råder såklart delade meningar om VAD som är smart eller ej. Det är subjektivt, men här är några saker som jag själv tycker underlättar.

- Använd grillbriketter om du ska grilla råvaror som ska ligga länge på grillen, de brinner inte ut lika fort, och är dessutom enklare att ösa i mer av och att de då hettas upp av de briketter som redan ligger på plats.

- Grillkol är bättre om man vill ha riktigt varm glöd under kort tid.

- En termometer är bra att ha om man vill utveckla sin grillning genom att använda grillen mer som en ugn för att göra gratänger och kakor. Efter ett tag lär man sig då också ungefär vilken temperatur grillen håller, och att den kan sjunka ganska fort.

- Lägg grillgallret i gräset under natten så löser daggen upp smutsen som sen är lätt att få bort. Ett rent galler är A och O för att det som grillas inte ska fastna.

- Blötlägg bakplåtspapper i cirka tio minuter och krama sedan ur det. Nu har du perfekta hjälpen för grillning av burgare, kakor, pizza och annat som verkligt lätt fastnar på grillgallret. Bara pensla eller spraya mer vatten på pappret om det börjar antändas.

Råvarorna då? Vi tar några åt gången. Lök är ju overkligt gott att grilla. Eller, rättare sagt, att sota. Svärtan är cool tycker jag och det är ändå inte skalet som ska ätas. Dela den mitt itu och njut det söta innanmätet med ett gott smör. Recept finns under receptfliken. Majs är bland den populäraste grönsaken att grilla. Det finns olika metoder, och samma sak där. Lät dig mer under receptfliken. De kan både ångas i sina egna blad, eller förkokas och grillas runt om.

Ha en trevlig grillhelg!

Foto: Per Ranung

2018-05-17