Marias fina kokbok

Planering inför fotodagar i Rom.

Vet ni hur mycket arbete som ligger bakom en kokbok? Säkert kan ni ana. Här behövs tryckeri, formgivare, matfotograf, matstylist, receptmakare, redaktör och förläggare. Och några fler. Och sedan behövs en upphovsperson. Jag skriver kokböcker i mitt eget namn, men får ofta även uppdrag att receptutveckla, styla och projektleda bokprojekt. Mitt senaste uppdrag var för Maria Borelius. Där har jag främst arbetat med styling. En bonus i arbetet är alla dessa givande möten med kloka, smarta, uppfinningsrika människor. Maria är inget undantag. Hon är vetenskapsjournalist och biolog, och har blivit vida känd för sin bokserie Hälsorevolutionen. Hon driver även podden med samma namn tillsammans med Carina Nunstedt (tillika min kusin). Enligt Maria så saknade hennes följare av Hälsorevolutionen en kokbok för att lättare kunna leva det antiinflammatoriska liv som är hela idén. Utgivare: Bonnier Fakta. https://www.adlibris.com/se/bok/halsorevolutionen-kokboken-9789178873975

Maria Borelius i sin nuvarande hemvist Rom.

Innan man kan börja fota är det mycket arbete som ska göras. Boken ska planeras i detalj och det görs i en projektgrupp som förlaget sätter ihop. Ofta är det upphovspersonen, redaktör, förläggare och stylist som stöter och blöter hur boken blir just det som författaren önskar. Där blir val av formgivare och matfotograf viktigt. Sen ska innehållet planeras och det gäller att få plats med det väsentliga. Till Hälsorevolutionen satte Maria ihop och skrev hela boken, som den stjärna hon är så gör hon det med alla sina böcker. Även recepten är hennes, men jag fick det härliga uppdraget att utveckla en del av recepten till boken, strikt utifrån hennes egna, härliga matfilosofi, och utifrån hennes grundidéer.

Typsikt antiinflammatoriskt. Inga konstigheter alls. Bara väldigt, väldigt gott och vackert.

Nu ska det provlagas, granskas och ses till så att det blir en bra mix av recept. När det är färdigt så är det dags för bildplanering. Vem ska fota? Vem ska styla? Sen ska det planeras inköpslistor, någon ska laga upp mat vid fotografering, och rekvisita ska bestämmas och hyras in. Här är det viktigt att det känns stilmässigt rätt för upphovsmakaren.

Props från mitt rekvisitaförråd blandas ofta med sådant som hyrs in från props archive.

Fotograf Lennart Weibull fotar både Maria och mat.

Efter en intensiv dags arbete för Nina Heinz och Maria så återstår bara... städningen.
Okej, funkar bilden? Är Maria nöjd? Alla medarbetare nöjda?

I många projekt fotas allt i studio men ibland behöver man vara i annan location för att få till en viss känsla. Maria tillbringar den mesta av sin tid tillsammans med sin man Greger i Rom, så det var viktigt för Maria att få det så autentiskt som möjligt.  

Jag menar, var hittar man de finaste råvarorna och de bästa odlarna om inte i Italien?

Inte bara kokboksförfattare. Handmodell i sin egen bok så klart! Då får man krypa in under stativet, det är ju sen gammalt!

Med till Rom var även två x Jenny, som jobbar som sminkös respektive stylist. Det är inte roligt att visa upp sig med svettpärlor på nästippen eller i en kanske sliten, trött tröja. Tur det finns proffs! Det här är nästan den roligaste fasen, när man är mitt uppe i arbetet. Mat ska fotas, miljöer ska förevigas och självaste huvudpersonen likaså. En rejäl dos samarbetsvilja ihop med många skratt, det är bäst!

Bilder ska granskas och godkännas.

Jenny Katura fixar smink och finfrilla.

Klädbyte bakom grönskan. Jenny Fredriksson är stylist.
Koncentration bakom kameran när Lennart Weibull jobbar.

Vackraste modellen hittade vi på torget när vi jobbade som mest!
Killen vid grillen, alias Greger Borelius, fixar trevligaste avslutningsmiddagen.
En kaffe efter avslutat arbete och flyget till Stockholm.

                                                                Ja, det är superkul att vara en del av att skapa böcker, särskilt tillsammans med andra!

2023-02-17