Sommarbuffén står uppdukad!

En buffé kan göras hur avancerad eller enkel som helst! Jag väljer det bekväma spåret med lätta recept. Här finns nu så att ni har recept och idéer att plocka av, eller att följa hela buffén till punkt och pricka om man hellre gör det. Här har jag valt att blanda kött, fisk, kyckling och vego. Allt för en varierad buffé som passar traditionalister likväl som de som vill hitta något nytt. Men, enkelheten står verkligen i fokus. Buffén lämpar sig till sommarens alla slags kalas och är framtagen för att ni ska kunna förbereda väl och sedan lägga sista handen vid samma dag den ska serveras. Vid varje recept står det precis hur du kan förbereda respektive rätt. Lycka till!

Alla bilder är fotade av Lina Eriksson

Tomatpaj med sprödbakad botten & fetaostcreme

 

En smart paj som passar bra till lunch eller på en buffé. Det fina är att det bara är pajbotten som gräddas, sen är det en kall, fräsch fetafyllning i det.

 

4-5portioner/8-10 på buffé:

Pajdeg:

100 g kallt smör, skuret i små kuber

3 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1 krm salt

2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

150g fetaost

2dl Turkisk- eller Grekisk yoghurt

3-4tomater

 

Skär smöret i små bitar. Arbeta samman med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Mixa och tillsätt vattnet genom tubröret tills det precis bildas en boll. Låt vila kallt i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Degen ska även upp på kanternas insida. Nagga pajdegen väl med en gaffel. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10-15 minuter tills det har fått fin färg. Låt svalna helt.

 

Bryt fetaosten i bitar. Mixa slät med yoghurt. Smaka av med lite salt. Hit går det bra att förbereda.

 

Fortsättning, eller Dag 2: Skiva tomaterna riktigt tunt. Bred ut ostcrèmen i pajskalet. Lägg ut tomatskivorna, lite omlott på ostfyllningen. Salta och peppra. Ringla gärna över lite olivolja. Toppa gärna med skivade oliver och färsk örtkrydda som basilika eller backtimjan.

 

Förbered så här:

Baka så många pajskal du behöver. Frys in eller ställ torrt till nästa dag. Gör fyllningen och förvara kallt. Den kan behöva mixas eller vispas upp innan den ska i pajskalet då den hårdnar i kylen.

Dragonkyckling

Kycklingen är självklart godast nylagad, men för enkel planering; gör den dagen innan.

 

Portioner: ca 10 personer på buffé

 

5 kycklingfiléer med skinn, ekologiska

50 g rumsvarmt smör

1/2 msk torkad dragon

1 1/2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

ev färsk dragon till garnering

 

Mosa ihop smöret med dragon, salt och peppar. Bred smöret på kycklingfiléerna.

Stek dem i cirka 5 minuter på varje sida tills de är genomstekta. Innertemperaturen ska vara 68°-70°. Förvara svalt till nästa dag. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg. Servera kall eller värm den enligt metoden nedan:

Värm kycklingen i 125° varm ugn i cirka 20 minuter så att den blir ljummen. Skär i sneda skivor och lägg upp på fat. Ringla över smöret.

 

 Förbered så här:

Antingen gör man kycklingen helt klar. Det går även bra att förbereda kycklingen genom att bre dragonsmöret på, ställ kallt till nästa dag då de grillas eller steks. Trevligt om man t ex vill grilla när gästerna kommit till festen.

Salmalax, dyrt men smart!

Skär små kuber och toppa med lite wasabimajonnäs (majonnäs som smaksätts med wasabi på tub). Känns lyxigt och behöver inte bli så dyrt om man skär i små bitar.

Edamamebönor är smart att servera som snacks. De finns i frysdisken. Servera med ljus soja att doppa i, eller precis bara som de är.

 

Förbered så här:

Skär laxen i kuber. Rör ihop wasabimajonnäsen. Lägg edamamebönorna i kyl så att de tinar långsamt.

 Orchiette med mandelpesto

 

Orchiette är en trevlig liten pastasort. Självklart kan man välja sin egen favorit men det är fiffigt att den lilla skålformen i pastan fångar upp peston. Byt ut mandel till melonkärnor om man vill undvika mandel.

 

Portioner: Cirka 10 personer på buffé/4 personer som ensamrätt:

500 g orchiettepasta eller annan sort

1 zucchini (eller 1/2 grön & 1/2 gul för vackra färger)

 

Pesto:

2 dl skalad sötmandel (eller melonkärnor)

2 vitlöksklyftor

4 dl löst packade basilikablad

1 1/2 dl olivolja

10 körsbärstomater, halverade

1 1/2 dl riven parmesanost

salt och svartpeppar

 

Pesto: Mixa mandel eller melonkärnor till grova smulor.Tillsätt vitlök och basilika och kör ihop med hälften av oljan. Tillsätt tomater, ost, resten av oljan, salt och peppar. Kör ihop till en pesto. Koka pastan i saltat vatten och skölj i kallt vatten. Grovriv zucchinin och strö på lite salt. Gör hit om pastasalladen ska förberedas!

Fortsättning, eller dag 2:

Krama ur zucchinin väl. Blanda pasta med zucchiniriv och hälften av peston. Garnera gärna med lite extra tomathack och basilikablad. Servera med extra pesto vid sidan av.  

Tänk på att…

Det är godast om pastan är nykokt, men om man ska ha kalas för många är det skönt att koka den dagen innan för att vara väl förberedd. Det är dock viktigt att allt blandas samma dag då den annars vattnar sig och blir tråkig.

 

Visste du att:

Melonkärnor inte är helt olikt pinjenötter till sin textur. De är klimatsmarta, goda och nyttiga. Ett bra alternativ när mandel och nötter behöver bytas ut mot något alternativ.

 

Prosciutto och melonfat

 

Köp skinkan över disk så att de blir riktigt tunt skivade. Se till att de lägger dem en och en så att de kan läggas över enkelt på fat hemma utan att de klibbat ihop i förpackningen.

 

Räcker till: cirka 10 personer på buffé/ 4 personer som ensamrätt till exempelvis en matig lunch.

 

Cirka 200 g tunnskivad prosciutto, gärna San Daniele

2 mindre meloner, t ex 1 Cantaloup och 1 Tigermelon

flingsalt

balsamvinäger

 

Limevinägrette:

1 kruka oregano

1 dl olivolja

finrivet skal och saft av 1 lime

saft av 1 lime

svartpeppar

 

Vinägrette: Rör ihop olja med limeskal- och saft. Peppra. Lägg upp skinkan på ett rymligt fat. Halvera och gröp ur kärnhusen på melonerna. ”Skeda” ur melonerna och lägg tillbaka i sina skal, eller använd ett kuljärn. Täck allt med plastfolie. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg.

Dag 2: Bryt oreganon grovt och rör ner i vinägretten. Ringla den över melonerna. Strö över ytterst lite flingsalt. Servera med balsamvinäger vid sidan av.

 

 

Farrosallad med libakrutonger

 

En vacker och fräsch sallad där mycket går enkelt att förbereda. Farro är en av världens äldsta vetesorter som är jättegod och enkel att koka hel tillsalladen.

 

Räcker till: cirka 10 personer på buffé

Tid: cirka 30 minuter

 

2 pitabröd, helst tunna libabröd

1 vitlöksklyfta

1/2 dl olivolja

flingsalt

lite färsk timjan, gärna backtimjan

2 krm rökt paprikapulver

250 g farro eller helt matvete

2 knippe rädisor, gärna avlånga

ca 70 g sköljd babyspenat

saft av citron

flingsalt

 

Sätt ugnen på 200°. Riv eller hacka vitlöksklyftan och rör ihop med olja, flingsalt, timjan och paprikapulver. Bryt bröden i grova bitar direkt på en plåt. Pensla med kryddoljan. Rosta i mitten av ugnen tills de börjar få gyllene färg i 5-10 minuter. Låt svalna på plåten.

Koka farro eller matvete enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten. Ansa och skölj rädisorna. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg.

 

Dag 2: Häll ut spenaten på ett serveringsfat. Strö över farro. Ringla över lite olivolja och citronsaft. Toppa med pitakrutonger och rädisor. Strö över lite flingsalt.

Kanske vill du hellre göra det ännu lite enklare och bara servera en härligt blandad grönsallad på ett stort fat? Ja, men det går ju också bra! En dijonvinägrette passar bra till. Salta mandlar är knaprigt och gott att strö över.

Marinerad biff med béarnaisedressing

 

Köttet ska helst tillagas dagen före servering. Det blir bäst om det är rumsvarmt när det steks. Köp gärna svenskt naturbeteskött.

 

Ingredienser:

4 skivor entrecote eller utskuren biff (à ca 200 g)

smör och majsolja

salt och svartpeppar

 

Marinad:

1 stor vitlöksklyfta, finhackad

1 dl olivolja

rivet skal och saft av 1 citron

2 msk finhackad bladpersilja

1 msk råsocker- eller strösocker

1/2 tsk salt

svartpeppar

 

Stek köttet i omgångar i smör och olja på hög värme i ca 2 minuter på varje sida beroende på köttets tjocklek (medium rare). Salta och peppra väl. Ta upp dem och låt svalna helt. Rör ihop marinaden. Lägg köttet i en form och täck med plastfilm, eller lägg det i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Lägg i kyl till nästa dag, eller i minst 6 timmar. Vänd köttet ett par gånger.  Hit går det bra att förbereda.

Dag 2: Ta upp köttet ur marinaden och skiva det tunt. Lägg upp på fat.

 

Béarnaisedressing

Dressingen kan göras 1-2 dagar i förväg. Har man inte lust att ta sig tiden att arbeta med dressingen, så kan man köra snabbvarianten genom att röra ihop 1 burk färdigköpt béarnaise av god kvalité med 1 burk crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och några droppar vinäger.

 

Cirka 3 dl:

Ingredienser:

3 schalottenlökar, finhackade

2 msk smör

1 tsk torkad, smulad dragon

1 1/2 msk vitvinsvinäger

1 dl torrt vitt vin

1 tsk färska blad av dragon

1 1/2 dl matolja

1 dl crème fraiche

salt och vitpeppar

ev lite extra vinäger

 

Skala och finhacka löken. Fräs den med dragon i smöret i en liten kastrull i ett par minuter utan att den får färg. Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt. Häll på vin och reducera till hälften. Dra åt sidan och låt svalna. Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg i ägget och koka det i 1 min. Knäck och gröp ur ägget i en mixer. Sila i den lilla vätska som är kvar från lökkoket, tillsätt även 1 msk av löken samt färsk dragon. Kör igång mixern och häll i oljan i en tunn stråle medan maskinen är igång. Häll över i en bunke och handvispa ner crème fraichen. Smaka av noga med salt, peppar och ev lite extra vinäger.  

Jordgubbar ska det vara på sommarbuffén! Det är sen gammalt ju!

 

En enkel dessert är att marinera jordgubbar i cointreau och rosmarin. Funkar lika bra till en buffé som på midsommarbordet. Servera med lättvispad grädde, eller tillsammans med glassfluffet nedan.

 

4-6 portioner:

1 liter jordgubbar

1 vaniljstång

1/2 dl cointreau

1 msk finhackad, färsk rosmarin

tunna skalremsor och saft av 1 tvättad apelsin

2-3 msk råsocker

 

Noppa och halvera jordgubbarna, lägg dem i en bunke. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör ihop cointreau med hälften av vaniljfröna (resten sparas till fluffet), rosmarin, skal och saft av apelsin samt råsocker i en skål. Slå lagen över jordgubbarna och låt dra i minst 15 minuter, men gärna i flera timmar.

 

Glassfluff

2 dl vispgrädde

1/2 liter halvtinad vaniljglass av god kvalité

 

Vispa grädden mjukt fluffig med de återstående vaniljfröna. Vispa glassen mjuk och rör ner grädden. Servera jordgubbarna med fluffet.

 Ganska mätta nu va?

En kaffe, grappa och en liten chokladbit på det så går nog alla gäster hem glada och nöjda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021-06-02