En krämigt, mild och len apelsinglass som blir blekrosa om man väljer att använda blodapelsiner. Ni ser glassen uppe till höger i bild. Den andra är en sorbet, som också finns som recept.
4-6 personer:
3 valfria apelsiner, finrivet skal och saft
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång, delad på längden
2 gelatinblad
6 äggulor
1 dl strösocker
1/2 dl honung
En krämigt, mild och len apelsinglass som blir blekrosa om man väljer att använda blodapelsiner. Ni ser glassen uppe till höger i bild. Den andra är en sorbet, som också finns som recept.
Riv av skal och pressa saften ur apelsinerna. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull, dra från värmen. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en liten skål. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa ner den varma gräddmjölken, lite i taget, i äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under konstant vispning tills den börjar tjockna, till max 85°, den får inte koka! Dra från värmen och fortsätt vispa lite så att äggulorna inte koagulerar i botten av kastrullen. Ta upp gelatinbladet och rör ner i smeten med honung samt skal och saft av apelsiner. Ställ kastrullen i iskallt vatten att svalna. Låt vila i minst 1 timme i kyl, men gärna över natten. Ta upp vaniljstången. Mixa snabbt med mixerstav. Kör i glassmaskin i ca 30-40 minuter. Ät och njut!