Hamburgerbröd

Visst går det bra att baka egna lätta och luftiga hamburgerbröd. Chiafrö gör dem nyttiga och snyggt prickiga! Även linfrö är gott i.

10 bröd:

2 dl valfri mjölk, komjölk eller vegetabilisk

1 dl vatten

25 g jäst

1/2 dl rapsolja

2 tsk salt

1 msk honung

1 ägg

1 dl chiafrö eller linfrö

9–10 dl siktat dinkelmjöl

1 äggvita, lätt uppvispad

ca 1 dl sesamfrön

Visst går det bra att baka egna lätta och luftiga hamburgerbröd. Chiafrö gör dem nyttiga och snyggt prickiga! Även linfrö är gott i.

Värm mjölk och vatten i en kastrull tills det är fingervarmt (37°). Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, salt, honung, ägg, chiafrö och det mesta av mjölet. Arbeta degen riktigt smidig, gärna ca 5 minuter i en assistent. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Dela degen i 10 bitar. Rulla till runda bollar och platta till dem väl med handen,kavla dem dessutom lätt, till ca 10 cm i diameter. Pensla degbitarna lätt med äggvita. Strö över sesamfrö. Lägg över bröden på 2 plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter under bakduk.

Sättugnen på 250°.

Grädda bröden i mitten av ugnen, eller båda plåtarna samtidigt med varmluft, i 7–9 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

 

 

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

No items found.