Att äta svampsoppa i kopp ute på vår altan är ett så mysigt sätt att inleda hösten på. Till det bjuder jag halvtorr sherry och långa smörstekta krutonger att doppa i soppan.
4 hela portioner/8 förrättsportioner
600 g blandad skogssvamp
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 krm hel anis
2 krm currypulver
2 msk smör till stekning
2 dl torrt, vitt vin
ca 8 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
1 dl hackad persilja
Servering:
tryffelolja
extra svamp, smörstekt
krutonger
Att äta svampsoppa i kopp ute på vår altan är ett så mysigt sätt att inleda hösten på. Till det bjuder jag halvtorr sherry och långa smörstekta krutonger att doppa i soppan.
Rensa svampen och skär stor svamp i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, anis och curry i smöret utan att det får färg i ett par minuter. Tillsätt svampen och låt den fräsa med i ett par minuter. Häll på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt vatten och fond. Låt koka på svag värme i ca 10 min. Häll på grädde och persilja. Låt sjuda i ett par minuter. Mixa soppan slät. Späd eventuellt med mer vatten, det beror på hur mycket soppan har kokat ihop. Personligen gillar jag inte för tjocka soppor. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med extra smörfräst svamp, lite tryffelolja och gärna krutonger.
Drick sherry till soppan!
En halvtorr sherry är fantastiskt gott till svampsoppan.