Currykyckling med gula ärter

Oj vad det är lätt att glömma bort vår fina lilla gula ärta. Den är så god och användbar, och framförallt, den är hållbar ur ett klimatperspektiv. En mustig currygryta där ärterna suger åt sig massor av smak från grytans ingredienser. Glöm inte att lägga ärter i blöt över natten.

Cirka 6 personer:

2 dl torkade gula ärter

250 g pärllök

2 vitlöksklyftor

1/2 röd chilifrukt

1 kg ekologisk kyckling, t ex lårfilé

2 msk currypulver

2 tsk finhackad, färsk ingefära

2 limeblad (kan uteslutas)

1-2 msk honung

1/2 dl äppelcidervinäger

6 dl vatten

2 msk konc kycklingfond

salt och svartpeppar

Till servering:

Ris, bröd eller kokt fullkornsblandning

blandad grönsallad

Oj vad det är lätt att glömma bort vår fina lilla gula ärta. Den är så god och användbar, och framförallt, den är hållbar ur ett klimatperspektiv. En mustig currygryta där ärterna suger åt sig massor av smak från grytans ingredienser. Glöm inte att lägga ärter i blöt över natten.

Lägg ärterna i blöt över natten eller i minst 8 timmar. Häll av vattnet från ärterna och skölj dem. Lägg över i en kastrull och fyll på väl med nytt vatten. Koka mjuka utan salt i ca 30 min. eller tills ärterna känns precis mjuka. Koka lökarna mjuka med skalet kvar i en kastrull i ca 10-15 minuter. Skölj i kallt vatten. Tryck ut dem ur skalet. Skala och hacka vitlöken. Skiva chilin. Salta och peppra kycklingen. Bryn bitarna väl runt om i smör och olja i en rymlig stekgryta.

Tillsätt curry, vitlök, chili, ingefära och ev limeblad. Fräs i ytterligare ca 1 minut. Klicka i honung. Häll på vinäger, vatten och fond. Låt koka på svag värme utan lock i ca 20 minuter. Red eventuellt med lite arrowrot eller maizena om du önskar en simmigare konsistens. Vänd ner ärter och låt bli riktigt varma. Servera curryn med ett gott tillbehör.

Foto: Lina Eriksson

Ärterna!

Glöm inte att de ska blötläggas innan.

Servera currykycklingen i en keramikgryta.
Servera currykycklingen i en keramikgryta.

Fler Härliga Recept

Kycklinggryta med dragon

Sallad på burk

Bakad sötpotatis

Grönsakssoppa

Zucchinipytt med tofu

Veteotto

Inlagda päron

Polenta med tomat- och svampsås

Fibergröt med rörda blåbär

Frasiga palsternackor

Grillad lättgravad laxsida

Boeuf Bourgignon på vildsvin

Glutenfri smulpaj

Spenatomelett i ugn

Gravad renfilé

Lövbiff med varm bönsallad