Päronkaka upp och ner

En riktigt saftig kaka som mår bäst av lite vaniljsås eller glass som sällskap. Byt ut päronen mot äpplen när de är som finast. Mandelmjöl kan ersättas med samma mängd fint mixade sötmandlar.‍

Cirka 10 bitar:

3-4 päron

smör

kanel

Mandelsmet:

225 g rumstempererat smör

2 1/2 dl strösocker

4 dl mandelmjöl

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk äkta vaniljfrön

1/2 tsk bakpulver

4 ägg

finrivet skal av 2 eko citroner

En riktigt saftig kaka som mår bäst av lite vaniljsås eller glass som sällskap. Byt ut päronen mot äpplen när de är som finast. Mandelmjöl kan ersättas med samma mängd fint mixade sötmandlar.‍

Halvera och skiva päronen tunt. Stek dem i ca 2 minuter i smör och kanel. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Strö ett tunt lager kanel och socker i botten. Fördela päronen i ett fint mönster. Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker riktigt ljust och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tillsätt äggen, ett i taget, och sist citronskal. Fördela smeten på päronen och bred ut jämnt. Grädda i mitten av ugnen i 40-55 min. Prova med provsticka: Kanan skaprecis ha stannat. Täck ev med folie på slutet. Låt kakan svalna och vänd upppå ett fat.

 

Pudra på!

Extra kanel eller massor av vitt florsocker är både gott och fint på kakan.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Chokladkolapaj

Torta di Nonna

Vaniljhjärtan

Citronsnittar

Sega chokladcookies

Päronkaka upp och ner

Citronpaj med Italiensk maräng

Pavlovakrans

Chokladpannacottapaj

Påsktårta

Jordgubbstårta

Cheesecake med hasselnöt

Kladdkaka med whisky & salta jordnötter

Blåbärsglasstårta

Saffranssnurror

Chokladkolasnittar