Päronmarmelad

En syrligt frisk marmelad med små bitar av ingefära i, riktigt god att servera till valnötsbrödet med härliga ostar till. Eller att ge bort till någon man tycker om. Jag har valt att använda syltsocker men det går självklart bra med vanligt socker. Dubbla då koktiden och göra marmeladprovet tills den är lagom fast. Jag låter inte marmeladen koka så länge då jag gillar den lite lös till ost, men det är precis vad man själv tycker passar. Även päronets mognadsgrad kan påverka hur lös eller hård den blir.

3-4 burkar:

600 g päron (4-6 stycken)

1 hasselnötsstor bit färsk ingefära

1 citron, skal och saft

3 msk vatten

4 dl syltsocker

En syrligt frisk marmelad med små bitar av ingefära i, riktigt god att servera till valnötsbrödet med härliga ostar till. Eller att ge bort till någon man tycker om. Jag har valt att använda syltsocker men det går självklart bra med vanligt socker. Dubbla då koktiden och göra marmeladprovet tills den är lagom fast. Jag låter inte marmeladen koka så länge då jag gillar den lite lös till ost, men det är precis vad man själv tycker passar. Även päronets mognadsgrad kan påverka hur lös eller hård den blir.

Skala, kärna ur och skär päronen i små bitar. Skala och skär ingefäran i riktigt små bitar (eller riv den). Skala av det yttersta gula skalet på citronen och strimla mycket tunt. Pressa ur saften. Lägg allt utom socker i en rymlig kastrull. Koka upp och koka på svag värme i 5 minuter. Skumma. Tillsätt sockret. Låt koka på svag värme i 15 minuter. Rör om då och då. Skumma igen. Häll upp på rena, varma burkar. Förslut direkt. Låt kallna.  

Foto: Sanna Blåvarg

Marmeladprovet:

Ställ en assiette i frysen. Häll lite marmelad på assietten och ställ i frysen i ett par minuter. Ta ut och dra en sked igenom marmeladen. Om det rinner ihop behöver den koka lite till, annars är det dags att hälla upp på burkar.  

 

Sylttratt:

Fler Härliga Recept

Apelsinsallad

Torkade äppelringar

Jordgubbar i cointreau

Exotisk champagnefrukt

Sotad manchego

Apelsinsallad med passion

Helgfrukost

Frasiga apelsinlängder med mandel

Bakad frukt

Päronmarmelad

Rabarberlemonad

Grillade nektariner med muscovadosås

Smulpaj

hallonkräm

Inlagda päron

Apelsinsaft