Tomatpasta i långpanna

Det här är ett perfekt sätt att ta till vara sin egen tomatskörd på, eller om man får möjlighet att köpa tomater billigt när de är i säsong. Tomaterna blir semi-torkade och riktigt smakrika. Att blanda dem väl med nykokt pasta är helt underbart. Trevligt att bjuda på pasta ur långpanna också, det brukar man inte göra så ofta.

6 portioner:

2 kg tomater, gärna olika färger och storlekar

2 hela vitlökar

ca 2 dl färska örter, t ex salvia och basilika

2 1/2 dl olivolja

1 msk strösocker

salt och nymalen svartpeppar

Pastan:

600-700 g pasta, t ex Bavette

1 – 1 1/2 fetaost (200-300 g)

 

Det här är ett perfekt sätt att ta till vara sin egen tomatskörd på, eller om man får möjlighet att köpa tomater billigt när de är i säsong. Tomaterna blir semi-torkade och riktigt smakrika. Att blanda dem väl med nykokt pasta är helt underbart. Trevligt att bjuda på pasta ur långpanna också, det brukar man inte göra så ofta.

Sätt ugnen på 125°. Skär små tomater i halvor, och de större i bitar. Lägg dem i en långpanna. Plocka loss vitlöksklyftor och banka dem lätt, låt skalet sitta kvar. Lägg dem i långpannan med örter, olivolja och socker. Blanda runt väl och vänd tomaterna med snittytan uppåt. Salta och peppra väl. Baka tomaterna i 1 1/2-2 timmar tills de börjar bli torra på ytan.

Koka pastan i rikligt med vatten och med mycket salt. Lyft upp pastan och lägg direkt ner i långpannan, det gör inget om det kommer med lite av kokvattnet, det gör bara pastan saftigare. Blanda, blanda och blanda! Smaka av väl med salt och nymald svartpeppar. Servera rykande varm med fetaost att smula över.

 

 

 

Tips!

Tomaterna är också göda som en ljummen sallad. Ringla då även över balsamicovinäger.

Fler Härliga Recept

Fiskcurry

Eton Mess apelsin

Parisare

Apelsinsallad med passion

One Pot ärtpasta

Bananglass

Sallad på burk

Nudlar med viltskav

Ägg i tomatsås

Rabarberflarn till många

Tomatpasta i långpanna

Supergrön soppa

Eton Mess

Höstspöken

Apelsinkyckling

Lövbiff med varm bönsallad