Falafelbiffar med rödbeta
Görn Smoothie

Många härliga smaker som drar åt mellanöstern med spiskummin och mynta som huvudsmaker. Det går även bra att göra flera mindre biffar om lite plockigare känsla önskas. Variera med hamburgerbröd eller salladswrap.

4 portioner:

800 g kokta kikärter

1 gul lök

1 stor rödbeta, finriven

1 msk rapsolja

1 tsk mald spiskummin

2 msk potatismjöl

1 tsk salt

svartpeppar

Tillbehör:

Pitabröd tunna

Padrones

groddar & skott

rädisor

Myntayoghurt:

2 dl tjock yoghurt, Turkisk eller Grekisk

1 dl finhackad, färsk mynta

Picklat grönt:

2 polkabetor

2 gulbetor

1/2 dl ättikssprit (12%)

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

nymald vitpeppar

2 kvistar repad timjan

Många härliga smaker som drar åt mellanöstern med spiskummin och mynta som huvudsmaker. Det går även bra att göra flera mindre biffar om lite plockigare känsla önskas. Variera med hamburgerbröd eller salladswrap.

Börja med picklat grönt. Rör ihop ättikssprit, socker och vatten. Peppra och lägg i timjan. Rör tills sockret har löst sig. Tvätta och skiva betorna så tunt som möjligt på mandolin. Lägg dem i lagen.

Biffar: Skala och finriv gul lök, vitlök och rödbeta. Krama ur lite vätska. Fräs allt i lite olivolja, låt svalna. Skölj och mixa kikärterna. Rör ihop väl med grönsaksfräs, spiskummin, potatismjöl, salt och peppar. Forma 4 biffar. Låt vila i cirka 30 minuter.

Myntayoghurt: Rör ihop yoghurt och mynta. Blötlägg ett bakplåtspapper i 5 minuter. Pensla biffarna med lite olja. Grilla dem i cirka 5 minuter på varje sida på indirekt värme varvat med direkt värme på bakplåtspappret tills de har fått fin färg.

Grilla padrones runt om på direkt värme i 2-3 minuter. Vänd bröden hastigt på direkt värme på grillen. Servera biffarna i pitabröd med myntayoghurt, padrones, picklade betor, groddar, skott och rädisor.

Foto: Per Ranung

Grilltips!

Att blötlägga bakplåtspapper att grilla på är riktigt bra till biffar och burgare som annars gärna fastnar på gallret. Låt det ligga i blöt i cirka 5 minuter. Krama ur det lätt och lägg på grillgallret ovanför glöden. Om det blir för varmt kan man spraya lite vatten på pappret.

Fler Härliga Recept