Mördegskakor

Av mördeg kan man göra alla möjliga, väldigt olika kakor. Här är tips på tre fina mördegskakor.

Mördeg:

200 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl strösocker

1 ägg

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

6 dl vetemjöl

(spara lite mjöl till utbakning)

1 krm salt

 

Om mördeg med choklad i:

+ 2 msk kakao

Av mördeg kan man göra alla möjliga, väldigt olika kakor. Här är tips på tre fina mördegskakor.

Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en jämn deg, i bakmaskin eller för hand. Låt vila kallt i minst 30 minuter. Vill du göra ringarna på stora bilden så delar du nu degen i två bitar och arbetar in 2 msk kakao i ena degbiten. Arbeta så snabbt som möjligt så blir kakorna sprödare.

Ringar (ca 30 stycken):

Dela degen i två innan den vilar kallt. Arbeta in 2 msk kakao i ena delen.

När degen vilat; rulla ut längder i ett pekfingers tjocklek ungefär, skär dem i ca 18 centimeter.  Tvinna försiktigt ihop den ljusa och mörka degen till ringar. Lägg på bakplåtspapper och vila kallt i ytterligare 20 min. Sätt ugnen på 175°. Grädda i 6-8 minuter.  Låt kallna på plåten.

Syltkakor (ca 40 stycken):

När degen vilat kallt: Dela mördegen (här utan kakao) i två bitar. Rulla två längder. Skär i bitar och rulla till bollar. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ner en tumme och klicka i valfri sylt. Grädda mitt i ugnen i 6-8 min. Ringla ev lite glasyr på kakorna.

Kardemummalöv (ca 60 stycken):

När degen vilat kallt: Dela mördegen (här utan kakao) i två bitar. Kavla ut degen tunt (ca 4 mm). Pensla den med lätt uppvispad äggvita. Strö över rikligt med nystötta kardemummakärnor, kanel och pärlsocker. Stansa ut löv (eller kanske hjärtan) och lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 6-8min tills de har fått ytterst lite färg. Låt svalna på plåten.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Chokladtårta med praliné

Saffranssnurror

Chokladpannacottapaj

Lussebullar

Nöttårta

Vaniljhjärtan

Torta di Nonna

Blåbärsglasstårta

Påsktårta

Apelsinkaka

Paj med torkad frukt

Mördegskakor

Rödbetsrutor med citronfrosting

Chokladkolasnittar

Päronkaka upp och ner

Fikonkaka med saffran