Påsktårta

Baka gärna kakan en dag eller flera timmar i förväg så att den får stå till sig. Här har jag använt en minde form (18 cm) med löstagbar kant för att få en hög kaka, men det går även bra med en större.

Räcker till: 8-10 personer

225 g smör

150 g hackad mörk choklad

1 1/2 dl strösocker

1 dl ljust eller mörkt muscovadosocker

1 dl ljus sirap

3 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

Topping:

2 dl grädde

3/4 dl socker

3/4 dl kakao

Garnering:

Fina chokladägg eller marsipanfigurer

Baka gärna kakan en dag eller flera timmar i förväg så att den får stå till sig. Här har jag använt en minde form (18 cm) med löstagbar kant för att få en hög kaka, men det går även bra med en större.

Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 18 cm eller 22 cm i diameter. Smält smöret. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Rör ihop båda sockersorterna och sirap i en bunke. Tillsätt mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-45 min (beroende på form). Den ska vara ”tungt gungig” när man skakar den lätt. Låt vila i ett par timmar. Vispa ihop ingredienserna till toppingen lätt. Ställ kallt i ca 20 min. Vispa fluffigt. Bred på tårtan. Garnera med äggen.

Foto: Lina Eriksson

Proffstipset!

Skölj en palett, stekspade eller annat rostfritt verktyg i hett vatten. Bred på kakan så blir den alldeles blank. Man måste skölja flera gånger, då det är värmen som gör att det blir blankt.

Fler Härliga Recept

Blåbärsglasstårta

Klar löksill med äpple

Spansk tortilla

Quinotto med späda skott

Zucchinispaghetti

Varma citrusoliver

Salmalax med srirachamajonnäs

Brödpaket med sojafärs

Kokta ägg med romröra

Saffransglass med honungsrostade nötter

Sjyssta rårakor

Minisemlor

Grillad lättgravad laxsida

Lax med forellrom

Crostinis med getost & sparris

Glöggsangria