Påsktårta

Baka gärna kakan en dag eller flera timmar i förväg så att den får stå till sig. Här har jag använt en minde form (18 cm) med löstagbar kant för att få en hög kaka, men det går även bra med en större.

Räcker till: 8-10 personer

225 g smör

150 g hackad mörk choklad

1 1/2 dl strösocker

1 dl ljust eller mörkt muscovadosocker

1 dl ljus sirap

3 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

Topping:

2 dl grädde

3/4 dl socker

3/4 dl kakao

Garnering:

Fina chokladägg eller marsipanfigurer

Baka gärna kakan en dag eller flera timmar i förväg så att den får stå till sig. Här har jag använt en minde form (18 cm) med löstagbar kant för att få en hög kaka, men det går även bra med en större.

Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 18 cm eller 22 cm i diameter. Smält smöret. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Rör ihop båda sockersorterna och sirap i en bunke. Tillsätt mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-45 min (beroende på form). Den ska vara ”tungt gungig” när man skakar den lätt. Låt vila i ett par timmar. Vispa ihop ingredienserna till toppingen lätt. Ställ kallt i ca 20 min. Vispa fluffigt. Bred på tårtan. Garnera med äggen.

Foto: Lina Eriksson

Proffstipset!

Skölj en palett, stekspade eller annat rostfritt verktyg i hett vatten. Bred på kakan så blir den alldeles blank. Man måste skölja flera gånger, då det är värmen som gör att det blir blankt.

Fler Härliga Recept

Naturbetesgryta

Spaghetti med linsbolognese

Enkel rabarberpaj

Potatisbullar med rårörda lingon

Passionskaka med frosting

One Pot ärtpasta

Senapssill med twist

Citronlakrits cheesecake i glas

Fikonkaka med saffran

Saffranssnurror

Apelsinkyckling

Sparrispizza med jordärtskocka

Vit sparris med brynt kaprissmör

Rabarberflarn till många

Kikärtsfritters med tillbehör

Potatis- och purjofritters