Saffransmazarin

En glutenfri saffranskaka som nästan är som konfekt för att den är så galet saftig! Toppa gärna med luftig vaniljfrosting eller vispa i all enkelhet lite grädde att servera till kakan. Garnera med färska fikon, tranbär och florsocker till jul, eller med passionsfrukt och citrus till påsk.

Cirka 12 bitar:

2 kuvert saffran (1 g)

1 msk konjak eller annan sprit

500 g mandelmassa

250 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

4 ägg

1 dl majsmjöl

1 dl riven kokos + extra till formen

finrivetskal och saft av 1 apelsin

 

Vaniljfrosting:

200 g färskost

2 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

 

En glutenfri saffranskaka som nästan är som konfekt för att den är så galet saftig! Toppa gärna med luftig vaniljfrosting eller vispa i all enkelhet lite grädde att servera till kakan. Garnera med färska fikon, tranbär och florsocker till jul, eller med passionsfrukt och citrus till påsk.

Lägg saffran i sprit i ca 10 minuter. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med kokosflingor. Riv mandelmassan. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Bred ut i formen. Baka i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills den har stannat och fått lite färg. Låt svalna. Vispa ihop frostingen luftig och slät. Bred eller spritsa frosting på den kalla kakan. Garnera med valfri frukt eller bär. Pudra gärna med florsocker.

 

 

Tips!

Det är fantastiskt gott att byta ut apelsinen mot citron som variation.

Fler Härliga Recept

Saffranssnurror

Halstrad pilgrimsmussla

Auberginer med tomatbönor

Vit sparris med brynt kaprissmör

Grönkåls-cheesecake

Vårsallad med couscous

Klar löksill med äpple

Mördegskakor

Potatissallad med saffran

Vårsallad

Lax med forellrom

Krämig äggsallad

Chokladgranar

Sjyssta rårakor

Apelsinsaft

Julbröd