Smarta, enkla smördegslängder om man är många som ska äta dessert. Receptet går även bra att halvera, frys då in resten av degen. Ät dem nygräddade. Varje längd räcker till 3-4 personer.
4 längder:
1 rulle kyld smördeg
cirka 6 apelsiner, gärna blodapelsin
200 g sötmandel
1 krm äkta vaniljfrön
1 dl florsocker
2 ägg
1/2 tsk malen kanel
Till garnering:
florsocker
färsk mynta
Till servering:
vaniljglass
Smarta, enkla smördegslängder om man är många som ska äta dessert. Receptet går även bra att halvera, frys då in resten av degen. Ät dem nygräddade. Varje längd räcker till 3-4 personer.
Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och skär den i fyra längder. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt.
Skär bort skalet från apelsinerna. Skiva dem och ställ åt sidan så länge.
Mixa mandeln till fina smulor. Tillsätt vaniljfrö, florsocker, ägg och kanel. Mixa ihop till en tjock smet.
Nagga degen väl med till exempel en gaffel. Bred på mandelsmeten (spara lite kant runt om). Lägg på apelsinskivor. Pensla eventuellt kanterna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna i några minuter. Pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.
Foto: Sanna Blåvarg
Tips!
Hur gott som helst att byta ut till tunna äppelskivor på hösten.