Frasiga apelsinlängder med mandel

Smarta, enkla smördegslängder om man är många som ska äta dessert. Receptet går även bra att halvera, frys då in resten av degen. Ät dem nygräddade. Varje längd räcker till 3-4 personer.

4 längder:

1 rulle kyld smördeg

cirka 6 apelsiner, gärna blodapelsin

200 g sötmandel

1 krm äkta vaniljfrön

1 dl florsocker

2 ägg

1/2 tsk malen kanel

Till garnering:

florsocker

färsk mynta

Till servering:

vaniljglass

Smarta, enkla smördegslängder om man är många som ska äta dessert. Receptet går även bra att halvera, frys då in resten av degen. Ät dem nygräddade. Varje längd räcker till 3-4 personer.

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och skär den i fyra längder. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt.

Skär bort skalet från apelsinerna. Skiva dem och ställ åt sidan så länge.

Mixa mandeln till fina smulor. Tillsätt vaniljfrö, florsocker, ägg och kanel. Mixa ihop till en tjock smet.

Nagga degen väl med till exempel en gaffel. Bred på mandelsmeten (spara lite kant runt om). Lägg på apelsinskivor. Pensla eventuellt kanterna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna i några minuter. Pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.

Foto: Sanna Blåvarg

Tips!

Hur gott som helst att byta ut till tunna äppelskivor på hösten.

Användbart här:

Fler Härliga Recept

Grillad lättgravad laxsida

Grönsaker med ärtdipp

Potatis- och purjofritters

Ricottaplättar med spenat

Apelsinsallad

Lammfärspytt i ugn

Kladdkaka med whisky & salta jordnötter

Potatisbullar med rårörda lingon

Nudlar med viltskav

Tomatgryta med aubergine

Påsktårta

Brödpaket med sojafärs

Inlagda päron

Sojabönsröra

Sallad på burk

Ankbröst med tryffelsky