Inlagda päron

Servera päronen med vaniljglass och chokladsås. Eller precis som de är med en klick vispgrädde. Jag brukar passa på att lägga in päron den korta tid man kan hitta riktigt små augustipäron, som kan skalas och kokas hela. De är speciellt goda tycker jag. Smaksättningen brukar jag variera eller blanda, men ingefära och vaniljstång brukar alltid ingå då det är riktiga favoritkryddor till päron för min del. Kanelstång, kardemumma och stjärnanis är andra fina smaksättare.

Cirka 6 portioner:

1 kg päron, små, fasta och söta

tunna skivor av 1/2 ekologisk citron

 

Lag:

1 vaniljstång

1 liter vatten

1 kg strösocker

1 tsk kardemummakärnor

cirka 6 skivor färsk ingefära

saften av 1 ekologisk citron

Servera päronen med vaniljglass och chokladsås. Eller precis som de är med en klick vispgrädde. Jag brukar passa på att lägga in päron den korta tid man kan hitta riktigt små augustipäron, som kan skalas och kokas hela. De är speciellt goda tycker jag. Smaksättningen brukar jag variera eller blanda, men ingefära och vaniljstång brukar alltid ingå då det är riktiga favoritkryddor till päron för min del. Kanelstång, kardemumma och stjärnanis är andra fina smaksättare.

Skala päronen. Halvera och kärna ur stor frukt, lägg i en bunke med kallt vatten och citronsaft (så att de inte mörknar).

Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en rymlig kastrull med vatten, socker, kardemumma, ingefära och citronsaft. Koka upp lagen och lägg i päronen. Låt sjuda tills päronen känns mjuka men med lite motstånd, prova med sticka. Koktiden kan variera mycket beroende på hur fasta päronen är och beroende på storlek. En hålltid kan vara 10-20 minuter. Lägg över frukten i värmetåligt kärl och häll över av lagen så att det täcker. Tillsätt citronskivor. Förslut. Håller i kyl i ca 1 vecka.

 Foto: Lina Eriksson

 

 

Hållbarhet:

Vill man spara päronen länge så kan man lägga dem i burkar och se till att frukten täcks med lag.Förslut direkt. Ställ mörkt och svalt, då håller sig päronen minst till jul. Öppnad burk håller i cirka 1 vecka i kyl.

Användbart här:
Användbart här:
Servera med:

Fler Härliga Recept

Sparrispaj med kronärtskocka

Glöggsangria

Viltstek & gratäng

Sparrisburgare

Svampburgare

Fiskcurry

Soppa med jordärtskocka

Rotfruktssoppa

Långsambakad oxfilé

Kyld rabarber- och jordgubbssoppa

Grillade nektariner med muscovadosås

Bondpaj med broccoli

Apelsin i rödbetslag

Grönsaksrisotto

Enkel rabarberpaj

Köttbullar med sommarörter