Inlagda päron

Servera päronen med vaniljglass och chokladsås. Eller helt enkelt precis som de är med en klick lättvispad grädde. Jag brukar passa på att lägga in päron den korta tid man kan hitta riktigt små päron, t ex augustipäron, som är speciellt goda tycker jag. Men det går även bra med större päron. Smaksättningen brukar jag variera eller blanda, men ingefära och vaniljstång brukar alltid ingå då det är riktiga favoritkryddor till päron för min del. Kanelstång, kardemumma, citron och stjärnanis är andra fina smaksättare.

Cirka 6 portioner:

1 kg päron, små, fasta och söta

tunna skivor av 1/2 ekologisk citron

 

Lag:

1 vaniljstång

1 liter vatten

1 kg strösocker

1 tsk kardemummakärnor

cirka 6 skivor färsk ingefära

saften av 1 ekologisk citron

Servera päronen med vaniljglass och chokladsås. Eller helt enkelt precis som de är med en klick lättvispad grädde. Jag brukar passa på att lägga in päron den korta tid man kan hitta riktigt små päron, t ex augustipäron, som är speciellt goda tycker jag. Men det går även bra med större päron. Smaksättningen brukar jag variera eller blanda, men ingefära och vaniljstång brukar alltid ingå då det är riktiga favoritkryddor till päron för min del. Kanelstång, kardemumma, citron och stjärnanis är andra fina smaksättare.

Skala päronen. Kärna ur och halvera stor frukt, lägg i en
bunke med kallt vatten och citronsaft (så att de inte mörknar).

Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg
vaniljstång och frön i en rymlig kastrull med vatten, socker, kardemumma, ingefära och
citronsaft. Koka upp lagen och lägg i päronen. Låt sjuda tills päronen känns
mjuka men med lite motstånd, prova med sticka. Koktiden kan variera ganska mycket
beroende på hur fasta päronen är och även beroende på storlek. En hålltid kan vara
10-20 minuter. Lägg över frukten i ett värmetåligt kärl och häll över av lagen så
att det täcker. Tillsätt citronskivor. Förslut. Håller i kyl i ca 1 vecka.

 Foto: Lina Eriksson

 

 

Hållbarhet:

Vill man spara päronen länge så kan man lägga dem i absolut rena, helst steriliserade burkar och se till att frukten täcks med lag. Förslut direkt. Ställ mörkt och svalt, då håller sig kanske päronen ända fram till jul. Öppnad burk håller i cirka 1 vecka i kyl.

Användbart här:
Användbart här:
Servera med:

Fler Härliga Recept

Sparrisburgare

Chokladgranar

Bananbröd

Helgfrukost

Halstrad pilgrimsmussla

Vallmofrökaka

No bake mangocheesecake

Varma citrusoliver

Minsestrone

Rågpanerad strömming

Inlagda päron

Päronmarmelad

Bakad rotselleri

Spaghetti med linsbolognese

Citronpaj med Italiensk maräng

Pasta med broccolipesto