Grönsaker med ärtdipp

Här är det viktigt att komma ihåg att ärtorna behöver ligga i blot i minst 8 timmar, men gärna 12 timmar, innan de kokas. Servera ärtdippen med olika, härliga grönsaker att dippa. Morötter i vackra färger, rödbetor, polkabetor och gulbetor, blomkålsbuketter, broccolibuketter, Blekselleri, färsk grön sparris.

Cirka 4 portioner:

1 dl torkade gula ärtor (3 dl kokta)

1 dl matyoghurt eller vegetabiliskt alternativ

1/2 tsk salt

1 msk saft av citron

Eventuell smaksättning:

-      1/2 riven vitlöksklyfta

-      rivet skal och saft av ½ citron

-      1 krm paprikapulver

Här är det viktigt att komma ihåg att ärtorna behöver ligga i blot i minst 8 timmar, men gärna 12 timmar, innan de kokas. Servera ärtdippen med olika, härliga grönsaker att dippa. Morötter i vackra färger, rödbetor, polkabetor och gulbetor, blomkålsbuketter, broccolibuketter, Blekselleri, färsk grön sparris.

 Lägg ärtorna i en stor kastrull. Häll på 15 dl vatten. Låt ärterna ligga i blöt över dagen eller över natten, i varje fall i minst 8 timmar, men helst 12 timmar. Häll av vattnet. Häll på 13 dl nytt vatten och ställ kastrullen på spisen. Koka upp och koka bönorna i 30 minuter – 1 timme. Ta upp en ärta efter 30 minuter och skölj i kallt vatten. Prova om den är mjuk, om inte får de koka lite till. Kanske behöver du prova några gånger innan de känns mjuka. Häll av i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Mixa ihop med matyoghurt, salt och citronsaft. Smaksätt om du vill.

 

 

Tips!

Ärtdippen är även galet god att bre på mackan eller att servera till en sallad. En klick i soppan är heller inte dumt.

Bra rotfruktsskalare:
Bra rotfruktsskalare:

Fler Härliga Recept

Potatis- och purjofritters

Hallonkvarg med crunch

Nudlar med viltskav

Vårsallad

Spaghetti med linsbolognese

Bakad sötpotatis

Sparrisrisotto

Grönsaksgryta

Prosciutto & melon

Salmalax med wasabi

Tomatgryta med aubergine

Pärlande julfrukt

Vit sparris med brynt kaprissmör

Viltkebab

Grillad lättgravad laxsida

Grönsakscurry