Smulpaj

Vill du ta hand om frukt, bär och små rester av nötter, frön och mjöl så är smulpaj det perfekta bakverket. Blanda fritt. Kanske blir just din smuldeg den godaste! Använd gärna frukt som börjar se lite trött ut istället för att den slängs, den är precis lika god i paj ändå!

6 portioner:

500 g frukt eller bär, t ex rabarber, blåbär, äpple

1/2 dl honung

1 tsk potatismjöl (behövs inte till fast frukt som t ex äpple)

 

Smuldeg:

5 dl blandade smulor, som torra bullar, nötter, frön, havregryn, bovetemjöl

2 krm flingsalt

ca 1 tsk malen kardemumma eller kanel

75 g kallt smör, i små kuber

1/2 dl neutral rapsolja

1/2 dl honung

Till servering:

T ex lite glass, grädde, yoghurt eller crème fraiche

(ofta finns det någon av dessa i kylen som behöver ätas upp, blanda och vispa ihop)

Vill du ta hand om frukt, bär och små rester av nötter, frön och mjöl så är smulpaj det perfekta bakverket. Blanda fritt. Kanske blir just din smuldeg den godaste! Använd gärna frukt som börjar se lite trött ut istället för att den slängs, den är precis lika god i paj ändå!

Sätt ugnen på 200°.

Blanda ihop de torra ingredienserna till smuldegen. Tillsätt smör, olja och honung. Nyp ihop till tjocka smulor. Skär frukt i bitar. Fördela frukt och/eller bär i en ugnssäker form, 20 x 30 cm. eller i 6 portionsformar. Pudra över potatismjöl. Fördela smulorna på frukten. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills den har fått fin färg. Vispa ihop slattar av mejeriprodukter till ett gott fluff. Servera till pajerna.

Tips!

Om det finns en liten slatt kvar i någon syltburk hemma kan det gärna blandas ner i pajen tillsammans med frukten.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Apelsin i rödbetslag

Exotisk champagnefrukt

Sotad manchego

Fishtaco

Bakad rotselleri

Potatisbullar med rårörda lingon

Potatis- och purjofritters

Couscous med betor

Auberginecurry

Svampburgare

Ricottaplättar med spenat

Veteotto

Vit sparris med brynt kaprissmör

Gnocchi med svamp

Rosépepparsill

Viltstek & gratäng