Veteotto

Den här är lik en krämig italiensk risotto, men av matvete istället för ris.

4 portioner:

2 dl torkat matvete

1 purjolök, gärna späd

1 broccoli (250 g)

2 msk olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

2 dl crème fraiche eller vegetabiliskt alternativ

2 dl vatten

2 dl riven valfri ost, gärna från ostskalkar

1 grönsaksbuljongtärning

Den här är lik en krämig italiensk risotto, men av matvete istället för ris.

Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skär bort roten och det mesta av blasten på purjolöken. Skär ett långt snitt i purjon och skölj den väl. Skiva tunt. Skär broccolin i små buketter. Skiva rotstocken tunt. Koka broccolin i saltat vatten i 2 minuter. Häll av i durkslag. Värm en vid stekpanna med höga kanter. Häll i oljan. Lägg i purjolök och fräs så att den blir mjuk och får lite färg i cirka 3 minuter. Salta och peppra. Tillsätt kokt matvete, kokt broccoli, crème fraiche, vatten och ost. Smula ner buljongtärningen. Låt koka på svag värme i 1-2 minuter. Servera direkt!

Tips!

Skiva lite av purjoblasten riktigt tunt ochströ över veteotton. Även saltrostade solrosfrön blir härligt knaprigt att strööver.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Tomatgryta med aubergine

Mozzarella & blodapelsin

Spaghetti med linsbolognese

Sparrisburgare

Spansk tortilla

Rotfruktssoppa

Polenta med tomat- och svampsås

Friterade polentasticks

Brieflarn med zucchini

Apelsinsallad med fänkål

Quinotto med späda skott

Majskolvar

Gnocchi med grönkål

Bakad blomkål med kryddsmör

Fylld savoykål

Sparrisrisotto