Veteotto

Den här är lik en krämig italiensk risotto, men av matvete istället för ris.

4 portioner:

2 dl torkat matvete

1 purjolök, gärna späd

1 broccoli (250 g)

2 msk olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

2 dl crème fraiche eller vegetabiliskt alternativ

2 dl vatten

2 dl riven valfri ost, gärna från ostskalkar

1 grönsaksbuljongtärning

Den här är lik en krämig italiensk risotto, men av matvete istället för ris.

Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skär bort roten och det mesta av blasten på purjolöken. Skär ett långt snitt i purjon och skölj den väl. Skiva tunt. Skär broccolin i små buketter. Skiva rotstocken tunt. Koka broccolin i saltat vatten i 2 minuter. Häll av i durkslag. Värm en vid stekpanna med höga kanter. Häll i oljan. Lägg i purjolök och fräs så att den blir mjuk och får lite färg i cirka 3 minuter. Salta och peppra. Tillsätt kokt matvete, kokt broccoli, crème fraiche, vatten och ost. Smula ner buljongtärningen. Låt koka på svag värme i 1-2 minuter. Servera direkt!

Tips!

Skiva lite av purjoblasten riktigt tunt ochströ över veteotton. Även saltrostade solrosfrön blir härligt knaprigt att strööver.

Fler Härliga Recept

Spenatomelett i ugn

Inbakad fetaost

Mozzarella & blodapelsin

Fibergröt med rörda blåbär

Polenta med tomat- och svampsås

Palsternacks-gratäng

Senapssill med twist

Tomatsoppa med ricottagnocchi

Caesarsallad med grillad kål

Blåbärsglasstårta

One Pot ärtpasta

Havrekex

Grönsakssoppa

Muffinspannkakor

Rågpanerad strömming

Supergrön soppa