Veteotto

Den här är lik en krämig italiensk risotto, men av matvete istället för ris.

4 portioner:

2 dl torkat matvete

1 purjolök, gärna späd

1 broccoli (250 g)

2 msk olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

2 dl crème fraiche eller vegetabiliskt alternativ

2 dl vatten

2 dl riven valfri ost, gärna från ostskalkar

1 grönsaksbuljongtärning

Den här är lik en krämig italiensk risotto, men av matvete istället för ris.

Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skär bort roten och det mesta av blasten på purjolöken. Skär ett långt snitt i purjon och skölj den väl. Skiva tunt. Skär broccolin i små buketter. Skiva rotstocken tunt. Koka broccolin i saltat vatten i 2 minuter. Häll av i durkslag. Värm en vid stekpanna med höga kanter. Häll i oljan. Lägg i purjolök och fräs så att den blir mjuk och får lite färg i cirka 3 minuter. Salta och peppra. Tillsätt kokt matvete, kokt broccoli, crème fraiche, vatten och ost. Smula ner buljongtärningen. Låt koka på svag värme i 1-2 minuter. Servera direkt!

Tips!

Skiva lite av purjoblasten riktigt tunt ochströ över veteotton. Även saltrostade solrosfrön blir härligt knaprigt att strööver.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Enkel lasagne

Mozzarella & blodapelsin

Palsternacks-gratäng

Kronärtskockor med kryddolja

Ramen

Musseltomatgryta

Spaghetti bolognese vego style

Bakad blomkål med kryddsmör

Rågrillad sparris

Tomatgryta med aubergine

Fibergröt med rörda blåbär

Bakad sötpotatis

Senapsslungad brysselkål

Viltfärsbullar

Sjyssta rårakor

Crostinis med getost & sparris