Gravad renfilé

Gravat kött. Mmmmmm.... Nobissås. Mmmm.... Tillsammans. Wow! Kanske den ultimata förrätten. Lyxigt, unikt, hållbart och galet gott. Jag tycker att lite skott och knapriga nötter gör att de olika texturerna tydliggörs på ett härligt vis. Räkna baklänges, när ska köttet ätas? Använder du inner- eller ytterfilé? Då vet du om du behöver börja en eller två dagar i förväg.

8 portioner:

400 g inner- eller ytterfilé av ren

2 msk salt

2 msk strösocker

1 tsk grovkrossad svartpeppar

rivet skal och saft av 1/2 citron

Nobissås:

1 ägg

2 tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

2 dl neutral rapsolja

1/2 vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

1 krm nymald peppar

1?2 msk finhackad gräslök

Örtolja & Tillbehör:

1 dl neutral rapsolja

2 dl valfria hackade örter, t ex basilika, timjan, persilja

Tillbehör:

1 dl rostade, grovhackade hasselnötter

2 dl späda skott och blad

Gravat kött. Mmmmmm.... Nobissås. Mmmm.... Tillsammans. Wow! Kanske den ultimata förrätten. Lyxigt, unikt, hållbart och galet gott. Jag tycker att lite skott och knapriga nötter gör att de olika texturerna tydliggörs på ett härligt vis. Räkna baklänges, när ska köttet ätas? Använder du inner- eller ytterfilé? Då vet du om du behöver börja en eller två dagar i förväg.

Dag 1: Blanda salt, socker, peppar samt skal och saft av citron i en bunke. Putsa renfilén. Lägg köttet i en plastpåse och häll över kryddblandningen. Grava i kylen i 1 dygn för innerfilé och 2 dygn för ytterfilé. Vänd påsen då och då.

Värm oljan. Den ska vara riktigt varm men inte het. Lägg i örterna och låt dra över natten.

 

Dag 2: Mixa väl och låt örtoljan rinna av långsamt i ett kaffefilter.

Nobissås: Lägg äggen i sjudande vatten och låt sjuda i exakt 3 minuter.  Gröp ur dem och lägg i en matberedare. Tillsätt vinäger och senap. Mixa och tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunnstråle tills såsen blir krämig och tjock. Riv eller pressa i den halva vitlöksklyftan, smaka av med salt och peppar. Lägg över i en skål och rör i gräslöken.

Skär renfilén i så tunna skivor som möjligt. Servera med nobissås,örtolja, hackade nötter och späda blad.

Fler Härliga Recept

Snittar

Musseltomatgryta

Klassisk lammstek

Exotisk champagnefrukt

Morots- och ärtbollar

Potatisbullar med rårörda lingon

Havrekex

Bakad rotselleri

Späd sparrissallad med majovinägrette

Currykyckling med gula ärter

Sjyssta rårakor

Parmesanpanerad schnitzel

Köttbullar med sommarörter

Aubergine- och tomatgratäng

Lax med forellrom

Grönsaker med ärtdipp