Fyllda portobellosvampar

Värmande och smakrik rätt som gärna serveras tillsammans med len potatispuré. Fänkålssallad ger rätten den krispighet som behövs.

4 portioner:

8 medelstora portobellosvampar (ca 600 g)

100 g grönkål

100 g rumsvarmt smör

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, riven eller pressad

1 1/2 dl riven pecorinoost eller parmesan + lite extra

2 dl pankoströbröd + lite extra

1/2 dl pinjenötter

1/2 tsk salt

 

Potatispuré:

800 g vinterpotatis, t ex King Edward

50 g smör eller vegetabiliskt margarin

2 dl valfri mjölk

1 dl valfri crème fraiche

1-2 krm finriven muskot

1 dl finskuren gräslök

salt & vitpeppar

Fänkålssallad:

1 fänkål

1/2 tsk stött anis

2 msk olivolja

finrivet skal och saft av 1/2 apelsin

2 krm salt

ev röd oxalis till garnering

Värmande och smakrik rätt som gärna serveras tillsammans med len potatispuré. Fänkålssallad ger rätten den krispighet som behövs.

Sätt ugnen på 225°. Rosta anisen hastigt i en stekpanna till salladen (så kommer smaken fram bättre). Rör ihop den med olivolja, skal och saft av apelsin samt salt i en bunke, ställ åt sidan så länge. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt ånga av med hushållspapper under lock. Plocka under tiden loss foten på svamparna och hacka smått. Finhacka kålen. Mosa ihop smöret med olivolja, riven vitlök, pecorinoost, panko och salt. Vänd ner svamphack och kål. Lägg svamparna med kupiga sidan nedåt i en ugnssäker form, klicka i blandningen. Nyp ihop lite extra panko och pecorino eller parmesan och strö över med pinjenötter. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Skiva under tiden svampen är i ugnen fänkålen så tunt som möjligt, helst på mandolin. Arbeta in i apelsindressingen. Pressa ner potatisen i en kastrull. Tillsätt smör och vispa slätt. Värm mjölk med crème fraiche och rör ner lite i taget i potatisen. Smaksätt med riven muskot, salt och peppar. Rör i gräslök. Servera svampen med potatispuré och fänkålssallad.  

 

 

Foto: Sanna Blåvarg

Förbereda?

Svamparna kan du förbereda helt tills de ska in i ugnen. Likaså potatispurén, som dock kan behöva spädas och vispas upp lite innan servering.

Fler Härliga Recept

Rödkål med enbär och feta

Muffinspannkakor

Tabboulet med rödbetor

Valnötsbröd

Vit sparris med brynt kaprissmör

Späd sparrissallad med majovinägrette

Grönsakscurry

Torsk med brynt kaprissmör

Smulpaj

Rabarberbubbel

Salmalax med wasabi

Fläskfilé med gräddig sky

Havregröt på två vis

Grönkåls-cheesecake

Rågrillad sparris

Viltfärsbullar