Bakad rotselleri

Servera sellerin som ett tillbehör, uppskuren i klyftor eller med en sked så att man kan själv kan gröpa ur den. Annars servera som varmrätt med den varma sojabönssalladen.

4 portioner:

2stora rotselleri (à ca 800 g)

100g rumsvarmt smör

1tsk flingsalt

Varm sallad:

ca1 dl pumpakärnor

2 msk smör

ca 120 g babyspenat

1 förp. sojabönor (250 g), tinade

saft av 1/2 citron

salt och peppar

Tillbehör:

eventuellt en klick crème fraiche

Servera sellerin som ett tillbehör, uppskuren i klyftor eller med en sked så att man kan själv kan gröpa ur den. Annars servera som varmrätt med den varma sojabönssalladen.

Sätt ugnen på 200°. Skrubba rent rotsellerin. Stick några små hål i rotsellerin och lägg i en ugnssäker form. Gnid in den med smöret. Salta.Baka i mitten av ugnen i cirka 1 1/2 timme tills de är genombakade.

Sallad: Bryn pumpakärnorna i smör i en panna tills de börjar ”poppa” och få fin färg.Vänd ner spenat och sojabönor. Pressa över citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Halvera rotsellerin. Lägg i en liten klick smör. Servera varsin halv rotselleri med den varma salladen och en klick crème fraiche.  

 

Foto: Lina Eriksson

Servera med hemslungat smör:

Fler Härliga Recept

Varma citrusoliver

Zucchinipytt med tofu

Pärlande julfrukt

Palsternacks-gratäng

Påsktårta

Chokladglass

Couscous med betor

Apelsinsallad

Majskolvar

Grönkålsform

Torsk med brynt kaprissmör

Grönsaksrisotto

Tomatgratäng med fetaost

Ölkokta blåmusslor

Grönkåls-cheesecake

Kyld rabarber- och jordgubbssoppa