Bakad rotselleri

Servera sellerin som ett tillbehör, uppskuren i klyftor eller med en sked så att man kan själv kan gröpa ur den. Eller servera som varmrätt med den varma sojabönssalladen till.

4 portioner:

2 stora rotselleri (à ca 800 g)

100 g rumsvarmt smör

1 tsk flingsalt

Varm sallad:

ca 1 dl pumpakärnor

2 msk smör

ca 120 g babyspenat

1 förp. sojabönor (250 g), tinade

saft av 1/2 citron

salt och peppar

Tillbehör:

eventuellt en klick crème fraiche

Servera sellerin som ett tillbehör, uppskuren i klyftor eller med en sked så att man kan själv kan gröpa ur den. Eller servera som varmrätt med den varma sojabönssalladen till.

Sätt ugnen på 200°. Skrubba rent rotsellerin. Stick några små hål i rotsellerin och lägg över i en ugnssäker form. Gnid in den med smöret. Salta. Baka i mitten av ugnen i cirka 1 1/2 timme tills de är genombakade.

Sallad: Bryn pumpakärnorna i smör i en panna tills de börjar ”poppa” och få fin färg.Vänd ner spenat och sojabönor. Pressa över citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Halvera rotsellerin. Lägg i en liten klick smör. Servera varsin halv rotselleri med den varma salladen och en klick crème fraiche.  

 

Foto: Lina Eriksson

Fler Härliga Recept

Musseltomatgryta

Späd sparrissallad med majovinägrette

Quinoabiffar med avokadokräm

Sallad på burk

Kronärtskockor med kryddolja

Blåbärsglasstårta

Blomkål med saffran

Smulpaj

Kokta ägg med romröra

Vit sparrissoppa

Muffinspannkakor

Ölkokta blåmusslor

Spansk tortilla

Ramen

Sparrispizza med jordärtskocka

Sojabönsröra