Bakad rotselleri

Servera sellerin som ett tillbehör, uppskuren i klyftor eller med en sked så att man kan själv kan gröpa ur den. Annars servera som varmrätt med den varma sojabönssalladen.

4 portioner:

2stora rotselleri (à ca 800 g)

100g rumsvarmt smör

1tsk flingsalt

Varm sallad:

ca1 dl pumpakärnor

2 msk smör

ca 120 g babyspenat

1 förp. sojabönor (250 g), tinade

saft av 1/2 citron

salt och peppar

Tillbehör:

eventuellt en klick crème fraiche

Servera sellerin som ett tillbehör, uppskuren i klyftor eller med en sked så att man kan själv kan gröpa ur den. Annars servera som varmrätt med den varma sojabönssalladen.

Sätt ugnen på 200°. Skrubba rent rotsellerin. Stick några små hål i rotsellerin och lägg i en ugnssäker form. Gnid in den med smöret. Salta.Baka i mitten av ugnen i cirka 1 1/2 timme tills de är genombakade.

Sallad: Bryn pumpakärnorna i smör i en panna tills de börjar ”poppa” och få fin färg.Vänd ner spenat och sojabönor. Pressa över citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Halvera rotsellerin. Lägg i en liten klick smör. Servera varsin halv rotselleri med den varma salladen och en klick crème fraiche.  

 

Foto: Lina Eriksson

Servera med hemslungat smör:

Fler Härliga Recept

Viltkebab

Morot- och grapesallad

Tomatsoppa med ricottagnocchi

Fikonkaka med saffran

Kokta ägg med romröra

Veteotto

Rödkål med enbär och feta

Parisare

Bakad rotselleri

Supergrön soppa

Torta di Nonna

Smart potatissallad

Citronpaj med Italiensk maräng

Exotisk champagnefrukt

Falafelbiffar med rödbeta

Asiatisk sesamlax