Bakad rotselleri

Servera sellerin som ett tillbehör, uppskuren i klyftor eller med en sked så att man kan själv kan gröpa ur den. Eller servera som varmrätt med den varma sojabönssalladen till.

4 portioner:

2 stora rotselleri (à ca 800 g)

100 g rumsvarmt smör

1 tsk flingsalt

Varm sallad:

ca 1 dl pumpakärnor

2 msk smör

ca 120 g babyspenat

1 förp. sojabönor (250 g), tinade

saft av 1/2 citron

salt och peppar

Tillbehör:

eventuellt en klick crème fraiche

Servera sellerin som ett tillbehör, uppskuren i klyftor eller med en sked så att man kan själv kan gröpa ur den. Eller servera som varmrätt med den varma sojabönssalladen till.

Sätt ugnen på 200°. Skrubba rent rotsellerin. Stick några små hål i rotsellerin och lägg över i en ugnssäker form. Gnid in den med smöret. Salta. Baka i mitten av ugnen i cirka 1 1/2 timme tills de är genombakade.

Sallad: Bryn pumpakärnorna i smör i en panna tills de börjar ”poppa” och få fin färg.Vänd ner spenat och sojabönor. Pressa över citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Halvera rotsellerin. Lägg i en liten klick smör. Servera varsin halv rotselleri med den varma salladen och en klick crème fraiche.  

 

Foto: Lina Eriksson

Servera med hemslungat smör:

Fler Härliga Recept

Senapsslungad brysselkål

Falafelbiffar med rödbeta

Asiatisk sesamlax

Sparrisrisotto

Rotfruktssoppa

Chokladglassandwich med kolabottnar

Fläskfilé med gräddig sky

Sallad på burk

Morotsbröd

Kokta ägg med romröra

Grönsaksrisotto

Grönsakssoppa

Grönkålsform

Torta di Nonna

Passionskaka med frosting

Frasiga dadelstänger