Baba ganouj

En klassisk röra i Mellanöstern som kan göras i lite olika varianter. Den perfekta röran till ett smakrikt plock eller på en buffé. Jag brukar ibland göra en mild variant utan vitlök att ha som frukostpålägg.

4 portioner:

3 auberginer

2 msk sesamfrö

2 msk bladpersilja

2 msk tahin (sesampasta)

1/2 dl olivolja

2 msk saft av citron

1/2 vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

Till servering:

8 skivor levainbröd

lite gott plock, som t ex oliver

En klassisk röra i Mellanöstern som kan göras i lite olika varianter. Den perfekta röran till ett smakrikt plock eller på en buffé. Jag brukar ibland göra en mild variant utan vitlök att ha som frukostpålägg.

Tänd grillen. Grilla auberginerna runt om på direkt grillning varvat med indirekt grillning i 20-30 minuter tills de är svarta på utsidan och känns helt mjuka. Låt svalna lite. Grilla bröden i cirka 2 minuter på varje sida. Halvera och skrapa ur fruktköttet. Finhacka det och lägg i en bunke. Rosta sesamfrön gyllene i en torr panna. Låt svalna. Finhacka persiljan. Rör ner den med tahin, olivolja och citronsaft. Riv eller pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar.  Strö över sesamfrön. Servera baba ganouj med grillat bröd och plock.

Foto: Per Ranung

Grilltips!

Grilltiden är 20-30 minuter med metoden 50/50. Det betyder att man varvar att låta råvaran ligga direkt över glöden med att dra den åt sidan så att den även blir indirekt grillad.

ANVÄNDBART HÄR:
ANVÄNDBART HÄR:

Fler Härliga Recept

Chokladgranar

Grönsaksrisotto

Rödkål med enbär och feta

No bake mangocheesecake

Grönkålsform

Falafelbiffar med rödbeta

Sparrisburgare

Nudelsoppa med kyckling

Grillade nektariner med muscovadosås

Fröknäcke

Ägg i tomatsås

Rosépepparsill

Grön smoothie

Pasta med broccolipesto

One Pot ärtpasta

Torsk med brynt kaprissmör