Aubergine- och tomatgratäng

En smakrik, matig och vegetarisk gratäng. Uteslut smetana till servering så blir rätten helt vegansk.

4-5 personer:

1 stor eller 2 minde auberginer

2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

2 msk hackad, färsk timjan

1 dl olivolja

2 burkar körsbärstomater

1 msk konc grönsaksfond

1 tsk rökt paprikapulver

1 msk råsocker

1 burk kokta kikärter (eller vita bönor)

salt och svartpeppar

Till servering:

Smetana eller matyoghurt

Cornichons

Bröd och sallad

En smakrik, matig och vegetarisk gratäng. Uteslut smetana till servering så blir rätten helt vegansk.

Skär auberginen i ca 2 cm breda skivor. Strö över salt och låt dra ur vätska i ca 30 minuter. Klappa aubergineskivorna med hushållspapper. Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs med timjan i olivoljan tills den börjar mjukna och få lite färg. Salta och peppra. Ta upp och ställ åt sidan så länge. Bryn auberginerna på båda sidor i samma panna i ett par minuter. Häll tomaterna i en rymlig ugnssäker form. Rör ner fond, paprikapulver, socker, salt och peppar. Skölj kikärterna. Vänd ner lök och kikärter i tomatblandningen. Fördela auberginerna på.

Baka i mitten av ugnen i ca 20 min. Servera gratängen med tillbehören.

 

Foto: Lina Eriksson

Salta ur!

Det är viktigt att salta ur auberginerna, annars får de en lite hård konsistens som inte alls är angenäm. Klappa skivorna väl för att avlägsna det mesta av saltet, men även vätskan.

Gratängform:
Gratängform:

Fler Härliga Recept

Majskolvar

Gnocchi med svamp

Blåbärsglasstårta

Aubergine- och tomatgratäng

Späd sparrissallad med majovinägrette

Öppen lasagne

Tomatgryta med aubergine

Quinotto med späda skott

Rotfruktssoppa

Ölkokta blåmusslor

Tomatsoppa med ricottagnocchi

Viltstek & gratäng

Bakad frukt

Potatis- och purjofritters

Grönsaker med ärtdipp

Spenat- och tomatris