Visste du att fruktens sötma ökar ju äldre frukten är? Även om den ser hängig ut passar den toppenbra till en dessert! Om frukten har små bruna fläckar är det bara att skära bort. Äpplen som bakas länge i ugnen gör dem helt underbart goda. Servera både bananerna och äpplena med glass eller grädde.
4 portioner:
Second hand-bananer i ugn:
4 bruna bananer
100 g valfri choklad, gärna olika sorter
1/2 dl valnötter
Bakade skruttäpplen:
4 medelstora äpplen, gärna skrynkliga
Fyllning:
1/2 dl nötter eller solrosfrön
50 g rumsvarmt smör
1 dl smulade, torra bullar eller bröd,
t ex kavring eller formfranska
1/2 dl honung
1 tsk mald kanel
Visste du att fruktens sötma ökar ju äldre frukten är? Även om den ser hängig ut passar den toppenbra till en dessert! Om frukten har små bruna fläckar är det bara att skära bort. Äpplen som bakas länge i ugnen gör dem helt underbart goda. Servera både bananerna och äpplena med glass eller grädde.
Second hand bananer:
Sätt ugnen på 250°. Låt skalet vara kvar på bananerna. Skär ett snitt i bananerna och tryck ner chokladbitar och valnötter. Vira in dem i bakplåtspapper och vrid ihop ändarna. Baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Bakade skruttäpplen:
Sätt ugnen på 125°. Kärna ur äpplena med en äppelpipare eller en liten kniv och ställ dem i en ugnssäker form. Hacka nötterna. Mosa ihop smöret med nötter, brödsmulor, honung och kanel. Tryck ner fyllning i hålen på äpplena, toppa med resten. Täck formen väl med folie. Baka i mitten av ugnen i cirka 2 timmar.