hallonkräm

Att göra egen kräm är hur enkelt som helst. Använd till exempel hallon, körsbär, jordgubbar, vinbär, plommon, nektariner eller krusbär. Väljer man bär så behöver de bara koka några minuter. Använder du hårdare frukt som äpple eller nektariner så behöver de koka lite längre, tills bitarna är mjuka. På vintern kan man göra kräm på frysta bär. Sura bär som röda vinbär behöver lite extra socker jämfört med jordgubbar och andra söta bär. Smaka av och rör ner sockret på slutet, sockret smälter när krämen fortfarande är varm. Mjölk och skorpor är gott till.

2 portioner:

3 dl färska eller frysta hallon,

eller andra bär eller frukter

1 vaniljstång eller

1 krm vaniljpulver

3 dl äppelmust eller äppeljuice

1/2 dl råsocker

1 msk potatismjöl

2 msk kallt vatten

Att göra egen kräm är hur enkelt som helst. Använd till exempel hallon, körsbär, jordgubbar, vinbär, plommon, nektariner eller krusbär. Väljer man bär så behöver de bara koka några minuter. Använder du hårdare frukt som äpple eller nektariner så behöver de koka lite längre, tills bitarna är mjuka. På vintern kan man göra kräm på frysta bär. Sura bär som röda vinbär behöver lite extra socker jämfört med jordgubbar och andra söta bär. Smaka av och rör ner sockret på slutet, sockret smälter när krämen fortfarande är varm. Mjölk och skorpor är gott till.

Förberedelse: Om du har färska frukter eller bär: Ta bort blad, kärnor med mera och skär bort fula bitar. Frukt skärs i mindre bitar. Jordgubbar också. Hallon, blåbär och vinbär behöver inte skäras alls.

Halvera vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Blanda frukt eller bär, vaniljstång samt urskrapade frön, äppelmust och socker i en kastrull. Koka upp och sänk värmen så att det kokar försiktigt. Koka mjuka bär i cirka 2 minuter och fruktbitar i cirka 4 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Rör ihop potatismjöl och vatten i en liten skål eller kopp. Vispa ner i en tunn stråle i kastrullen samtidigt som du rör hela tiden (annars blir det lätt klumpar).

Ställ tillbaka kastrullen på spisen (på medelvärme) och rör tills krämen tjocknar och småkokar. Låt krämen svalna. Smaka av om det behövs lite extra socker.

Tips!

Blanda gärna olika frukter och bär i samma kräm.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Fibergröt med rörda blåbär

Morotsbröd

Apelsin i rödbetslag

Mozzarella & blodapelsin

Karamelläpplen

Pavlovakrans

Torta di Nonna

Passionskaka med frosting

Glöggtiramisu

Vallmofrökaka

Apelsinsallad med passion

Höstspöken

Lingonpäron

Frasiga apelsinlängder med mandel

Blåbärsglasstårta

Enkel rabarberpaj