Knäckebröd

Att kavla knäcke är ett mysigt pyssel. Slät kavel går fint att använda men vill du ha bubbliga bröd så krävs en kruskavel. Att duscha bröden med vatten gör dem extra knapriga, så fram med blomsprutan! Krydda gärna ditt knäcke med kummin, anis, pomerans.. Själv tycker jag bäst om brödet ganska neutralt, men jag varierar lite. Min kompis Jojo brukar baka högvis av detta knäckebröd och bjuder det ihop med olika goda röror och plock till vilket är både snygg och trevlig mingelmat. Väg gärna ingredienserna när du bakar så det blir det mer exakt.

Cirka 40 små knäckebröd:

5 dl valfri mjölk (t ex komjölk eller havredryck)

25 g jäst

1 msk honung

1 msk rapsolja

500 g grahamsmjöl (ca 8 1/2 dl)

300 g grovt rågmjöl (ca 6 dl) + extra till utbakning

1 1/2 tsk salt

+ extra flingsalt

 

Att kavla knäcke är ett mysigt pyssel. Slät kavel går fint att använda men vill du ha bubbliga bröd så krävs en kruskavel. Att duscha bröden med vatten gör dem extra knapriga, så fram med blomsprutan! Krydda gärna ditt knäcke med kummin, anis, pomerans.. Själv tycker jag bäst om brödet ganska neutralt, men jag varierar lite. Min kompis Jojo brukar baka högvis av detta knäckebröd och bjuder det ihop med olika goda röror och plock till vilket är både snygg och trevlig mingelmat. Väg gärna ingredienserna när du bakar så det blir det mer exakt.

Värm mjölken fingervarm (37°). Rör ut jästen med mjölk, honung och rapsolja. Arbeta in hälften av mjölet. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 225°.Tillsätt resten av mjölet och salt. Knåda ihop väl. Rulla ut en längd och dela den i cirka 40 bitar. Kavla ut i tunna kakor rikligt med rågmjöl.  Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt och spraya lätt med vatten. Smula över lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i cirka 6 minuter tills de fått lite färg. Låt kallna på galler utan bakduk.

 

Foto: sanna Blåvarg

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Nattjästa fröfrallor

Valnötskex

Hallonkvarg med crunch

Smoothies

Bananbröd

Nyttiga smoothies

Quinoabiffar med avokadokräm

Sallader

Fröknäcke

Sojabönsröra

Nyponsoppa

Vårsallad

Grillbröd med löjromstopping

Valnötsbröd

Spaghetti med linsbolognese

Knäckebröd