Hamburgerbröd

Sesamtoppade hamburgerbröd. Välj att göra 12 lite mindre eller 8 stora.

Du behöver:

2 dl mjölk el vegetabiliskt alternativ

1 dl vatten

25 g jäst

1/2 dl majsolja

2 tsk salt

2 tsk honung

1 ägg

9 dl vetemjöl

1 äggvita,  lätt uppvispad

ca 1 dl sesamfrön

Sesamtoppade hamburgerbröd. Välj att göra 12 lite mindre eller 8 stora.

Värm mjölk och vatten i en kastrull tills det är fingervarmt (37°). Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, salt, honung, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen riktigt smidig, gärna i ca 5 minuter i en assistent. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Dela degen i åtta till tolv bitar. Rulla dem till runda bollar och platta till dem väl med handen, kavla dem dessutom lätt. Pensla degbitarna lätt med äggvita, vänd dem i sesamfrö och lägg över på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden i mitten av ugnen, eller båda plåtarna samtidigt med varmluft, i 7-9 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fler Härliga Recept

Hamburgerbröd

Fröknäcke

Valnötskex

Julbröd

Blåbärsscones

Grillbröd med löjromstopping

Valnötsbröd

Grytbröd

Nattjästa fröfrallor

Knäckebröd

Pinnbröd med ost

Enkla fröfrallor

Fattiga riddare

Morotsbröd

Nyttiga nötrutor

Bananbröd