Julbröd

Ett enkelt julbröd som du snabbt rör ihop, fullt av både torkad frukt, lingon och hasselnötter. Passar om man gärna vill baka eget bröd till jul men inte känner sig ha tid att göra till exempel vörtbröd eller liknande som tar mycket tid i anspråk. Låt bröden vila i minst ett par timmar innan det skärs upp, men gärna över natten.

2 limpor:

200 g torkad frukt, t ex fikon och aprikoser

5 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

3 dl havregryn

2 dl hasselnötter

1 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 1/2 tsk salt

1 liter filmjölk

1 dl mörk sirap

1  dl lingonsylt

Ett enkelt julbröd som du snabbt rör ihop, fullt av både torkad frukt, lingon och hasselnötter. Passar om man gärna vill baka eget bröd till jul men inte känner sig ha tid att göra till exempel vörtbröd eller liknande som tar mycket tid i anspråk. Låt bröden vila i minst ett par timmar innan det skärs upp, men gärna över natten.

Sätt ugnen på 175°. Smörj två 1 1/2-liters brödformar väl med smör. Skär frukten i grova bitar. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.Tillsätt frukten, fil, sirap och sylt. Rör ihop allt väl till en kladdig smet. Fördela smeten i formarna. Strö över lite havregryn. Grädda i mitten av ugnen i 1 tim. - 1 tim och 15 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt vila i formen i 15 min. Stjälp ur brödet och låt det svalna på galler under bakduk. Låt brödet vila.

 

 

 

Variera mjöl och frukt!

Ta vad som finns hemma. Russin, dadlar... Kanske har du rågmjöl och inte alls något graham, bra, då använder man det lika gärna.

Bra bakform:
Bra bakform:

Fler Härliga Recept

Rågsiktskakor

Nattjästa fröfrallor

Fattiga riddare

Hemgjord glögg

Chokladkolor med flingsalt

Fröknäcke

Köttbullar med sommarörter

Senapsslungad brysselkål

Apelsin i rödbetslag

Havrekakor med variation

Grytbröd

Saffranssnurror

Bananbröd

Pärlande julfrukt

Rosépepparsill

Chokladgranar