Julbröd

Ett enkelt julbröd som du snabbt rör ihop, fullt av både torkad frukt, lingon och hasselnötter. Passar om man gärna vill baka eget bröd till jul men inte känner sig ha tid att göra till exempel vörtbröd eller liknande som tar mycket tid i anspråk. Låt bröden vila i minst ett par timmar innan det skärs upp, men gärna över natten.

2 limpor:

200 g torkad frukt, t ex fikon och aprikoser

5 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

3 dl havregryn

2 dl hasselnötter

1 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 1/2 tsk salt

1 liter filmjölk

1 dl mörk sirap

1  dl lingonsylt

Ett enkelt julbröd som du snabbt rör ihop, fullt av både torkad frukt, lingon och hasselnötter. Passar om man gärna vill baka eget bröd till jul men inte känner sig ha tid att göra till exempel vörtbröd eller liknande som tar mycket tid i anspråk. Låt bröden vila i minst ett par timmar innan det skärs upp, men gärna över natten.

Sätt ugnen på 175°. Smörj två 1 1/2-liters brödformar väl med smör. Skär frukten i grova bitar. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.Tillsätt frukten, fil, sirap och sylt. Rör ihop allt väl till en kladdig smet. Fördela smeten i formarna. Strö över lite havregryn. Grädda i mitten av ugnen i 1 tim. - 1 tim och 15 minuter. Prova med sticka att den känns torr. Låt vila i formen i 15 min. Stjälp ur brödet och låt det svalna på galler under bakduk. Låt brödet vila.

 

 

 

Variera mjöl och frukt!

Ta vad som finns hemma. Russin, dadlar... Kanske har du rågmjöl och inte alls något graham, bra, då använder man det lika gärna.

Bra bakform:
Bra bakform:

Fler Härliga Recept

Blomkål med saffran

Grönkåls-cheesecake

Chokladgranar

Grillbröd med löjromstopping

Grönkålsform

Grönkålssoppa

Rågsiktskakor

Köttbullar med sommarörter

Små polkamaränger

Baguetter med ost och basilika

Knäckebröd

Oemotståndliga sötsalta nougatmandlar

Hamburgerbröd

Variation på julgröt

Grytbröd

Apelsinkaka