Apelsinkaka

Denna kaka bakas uppochner. Om man skär apelsinerna riktigt tunt, och lägger dem noggrannt i ett fint omlottmönster så blir den fantastiskt vacker!

Till 1 kaka/Cirka 10 bitar:

3-4 apelsiner, valfri sort

1/2 dl vit sirap

saft från ändarna på apelsinen (ca 1 msk)

Smet:

150 g mjukt smör

2 dl eko strösocker

3 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

finrivet skal och saft av 1 apelsin

Denna kaka bakas uppochner. Om man skär apelsinerna riktigt tunt, och lägger dem noggrannt i ett fint omlottmönster så blir den fantastiskt vacker!

Sätt ugnen på 175°. Klipp till en rund bit bakplåtspapper, som passar i botten av en rund form, gärna med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter (kolla gärna måttet på din form så att den inte är för stor). Lägg pappret i botten av formen. Skiva apelsinerna riktigt tunt. Pressa saften ur apelsinens ändar och rör ihop med sirap, ringla apelsinsirapen i botten av formen. Lägg apelsinskivorna omlott i formen. Rör eller vispa ihop mjukt smör med strösocker i en bunke. Rör ner äggen. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver samt skal och saft av apelsin. Klicka och bred försiktigt ut smeten i formen utan att apelsinerna glider runt. Baka i mitten av ugnen i 25-35 minuter tills den har fått fin färg och precis känns torr när du provar med t ex en potatissticka. Låt svalna i 5-10 minuter innan den stjälps upp med hjälp av en tallrik.  

Foto: Sanna Blåvarg

Smaksätt gärna smeten med:

- 1 tsk kanel

- 2 tsk kardemumma

- 2 msk hackad, inlagd ingefära

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Chokladtårta med praliné

Pavlovakrans

No bake mangocheesecake

Saffranssnurror

Påsktårta

Vallmofrökaka

Mandelkaka med citron

Klar löksill med äpple

No bake cheesecake

Mördegskakor

Chokladgranar

Frasiga dadelstänger

Rödkål med enbär och feta

Apelsin i rödbetslag

Potatissallad med saffran

Havrekakor med kardemumma