Apelsinkaka

Denna kaka bakas uppochner. Om man skär apelsinerna riktigt tunt, och lägger dem noggrannt i ett fint omlottmönster så blir den fantastiskt vacker!

Till 1 kaka/Cirka 10 bitar:

3-4 apelsiner, valfri sort

1/2 dl vit sirap

saft från ändarna på apelsinen (ca 1 msk)

Smet:

150 g mjukt smör

2 dl eko strösocker

3 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

finrivet skal och saft av 1 apelsin

Denna kaka bakas uppochner. Om man skär apelsinerna riktigt tunt, och lägger dem noggrannt i ett fint omlottmönster så blir den fantastiskt vacker!

Sätt ugnen på 175°. Klipp till en rund bit bakplåtspapper, som passar i botten av en rund form, gärna med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter (kolla gärna måttet på din form så att den inte är för stor). Lägg pappret i botten av formen. Skiva apelsinerna riktigt tunt. Pressa saften ur apelsinens ändar och rör ihop med sirap, ringla apelsinsirapen i botten av formen. Lägg apelsinskivorna omlott i formen. Rör eller vispa ihop mjukt smör med strösocker i en bunke. Rör ner äggen. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver samt skal och saft av apelsin. Klicka och bred försiktigt ut smeten i formen utan att apelsinerna glider runt. Baka i mitten av ugnen i 25-35 minuter tills den har fått fin färg och precis känns torr när du provar med t ex en potatissticka. Låt svalna i 5-10 minuter innan den stjälps upp med hjälp av en tallrik.  

Foto: Sanna Blåvarg

Smaksätt gärna smeten med:

- 1 tsk kanel

- 2 tsk kardemumma

- 2 msk hackad, inlagd ingefära

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Frasiga dadelstänger

Små polkamaränger

Päronkaka upp och ner

Chokladkolapaj

Apelsinsaft

Senapssill med twist

Lingonpäron

Pärlande julfrukt

Chokladpannacottapaj

Apelsin i rödbetslag

Grönkålsform

Klar citronsill

Auberginer med tomatbönor

Blåbärsglasstårta

Rosépepparsill

Senapsslungad brysselkål