Mandelkaka med citron

Den här kakan är baserad på mandelmjöl och citron, och därav helt glutenfri. Tung, saftig och med mycket citronsmak! Först ska citronerna koka mjuka i två timmar (tänk er doften)!. Det kanske känns bökigt, men de klarar sig utmärkt på egen hand där i kastrullen. Sen är smeten enkel att röra samman. Jag har rätt mycket ingefära i kakan, men det kan man utesluta om man vill låta citronen helt spela huvudrollen.

1 kaka/Cirka 12 skivor:

2 ekologiska citroner

en bit färsk ingefära, valnötsstor

2 dl saltrostade sötmandlar, gärna Marcona

1 dl flagad sötmandel

6 ägg

3 dl strösocker + 1 msk till formen

2 krm äkta vaniljpulver

1 tsk mald ingefära

6 dl mandelmjöl (300 g)

1 tsk bakpulver

Till garnering:

florsocker

Den här kakan är baserad på mandelmjöl och citron, och därav helt glutenfri. Tung, saftig och med mycket citronsmak! Först ska citronerna koka mjuka i två timmar (tänk er doften)!. Det kanske känns bökigt, men de klarar sig utmärkt på egen hand där i kastrullen. Sen är smeten enkel att röra samman. Jag har rätt mycket ingefära i kakan, men det kan man utesluta om man vill låta citronen helt spela huvudrollen.

Lägg citronerna hela i en kastrull och täck med vatten. Skala och riv ingefäran grovt. Koka under lock på svag värme i två timmar. Häll av kokvattnet och låt citroner och ingefära svalna.

Sätt ugnen på 175°.  Finhacka de saltrostade mandlarna. Blanda med flagad mandel och 1 msk socker. Smörj en rymlig, 2-liters avlång brödform med smör. Bröa med ca 1/2 decilliter av mandelblandningen. Halvera citronerna. Mixa till puré med ingefäran (använd en mixerstav eller en matberedare). Vispa ihop ägg, socker och vaniljpulver lätt i en bunke. Tillsätt citronpuré, malen ingefära och mandelmjöl blandat med bakpulver, rör smeten slät.

Bred ut smeten i formen och strö över resten av mandelblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Prova med sticka att den är torr. Låt svalna lite i formen innan den försiktigt stjälps upp. Pudra över massor av florsocker.

 

 

Foto: Sanna Blåvarg

Smakbyte?

Citronerna kan bytas ut mot två små apelsiner.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Bakad fänkål med clementin

Vallmofrökaka

Apelsinkyckling

Paj med torkad frukt

Havrekex

No bake cheesecake

Citronlakrits cheesecake i glas

Citronsnittar

Nöttårta

Jordgubbstårta

Apelsinsallad med fänkål

Blodapelsinsorbet

Mozzarella & blodapelsin

Saffranssnurror

Frasiga apelsinlängder med mandel

Lussebullar