Kladdkaka med whisky & salta jordnötter

En kladdkaka för vuxna får man lugnt säga att det här är. Med mängden whisky som är i kommer det ätt dofta sprit i köket, det lovar jag. Chilin kan uteslutas för den som inte gillar hettan.

3 formar (6 portioner):

1 röd chilifrukt

150 g smör

4 ägg

4 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 krm äkta vaniljpulver

1 dl whisky

1 dl grovhackade salta jordnötter

 

Till servering:

lättvispad grädde

En kladdkaka för vuxna får man lugnt säga att det här är. Med mängden whisky som är i kommer det ätt dofta sprit i köket, det lovar jag. Chilin kan uteslutas för den som inte gillar hettan.

Sätt ugnen på 225°. Smörj och bröa tre små (12 cm) eller enstor (22 cm) form med löstagbar kant. Det går också bra att klämma fast bakplåtspapper i botten av formarna. Halvera chilin på längden. Smält smör och chili i en kastrull. Låt svalna och ta upp chilin. Hacka halva chilin fint.Vispa ägg och socker riktigt luftigt i en bunke. Blanda mjölet med kakao och vaniljpulver. Rör ner det med smör, chilihack och whisky i äggsmeten. Hällsmeten i formarna. Strö över nötterna. Baka de små kakorna i mitten av ugnen i8-10 min, eller en stor i 15-20 min. De ska vara lösa i mitten och färdigbakade i kanterna. Låt svalna lite. Pudra gärna med kakao. Servera med lättvispad grädde.

 

Annan sprit?

Det finns ju annan god sprit att smaksätta kakorna med, som cognac eller kanske Kahlua. Exprimentera med vad som finns hemma.

Mysfika med mulliga koppar!
Mysfika med mulliga koppar!

Fler Härliga Recept

Karamelläpplen

Vaniljhjärtan

Äppelsmulpaj med lingon

No bake mangocheesecake

Chokladkolasnittar

Kryddkringlor

No bake cheesecake

Cheesecake med hasselnöt

Saffranssnurror

Citronpaj med Italiensk maräng

Vallmofrökaka

Apelsinsallad med passion

Pavlovakrans

Päronkaka upp och ner

Rabarberflarn till många

Sotad manchego