Jordgubbstårta

Baka enkla, luftiga bottnar själv - eller köp färdiga. Med vaniljkräm, grädde och massor av jordgubbar hamnar vem som helst i himmelriket av denna sommarklassiker. Det går även att använda en större form, men det blir då en lägre tårta.

Bottnar:

50 g smör

4 ägg

2 dl strösocker

1/2 dl vatten

2 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

1 liter jordgubbar (500 g)

5 dl vispgrädde

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

2/3 dl strösocker

2 1/2 dl mjölk

2 äggulor

2 msk maizena majsmjöl

Baka enkla, luftiga bottnar själv - eller köp färdiga. Med vaniljkräm, grädde och massor av jordgubbar hamnar vem som helst i himmelriket av denna sommarklassiker. Det går även att använda en större form, men det blir då en lägre tårta.

 

Bottnar: Sätt ugnen på 150°. Smörj och bröa en liten rund form med löstagbar kant, 18 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ägg och socker riktigt luftigt i en bunke, i cirka 5 minuter. Häll vattnet i smöret och låt få ett snabbt uppkok. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i äggvispet tillsammans med smöret. Rör försiktigt ihop till en jämn, klumpfri smet.Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-55 minuter tills den är genombakad. Prova med sticka. Låt svalna lite innan den stjälps upp. Låt kallna helt. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljfrön med resten av ingredienserna till vaniljkrämen i en rostfri kastrull. Låt sjuda under vispning tills den börjar tjockna, den får inte koka! Dra direkt från värmen, fortsätt att vispa lite till så att inte äggen koagulerar. Låt kallna helt. Mosa hälften av jordgubbarna. Vispa grädden och vispa ner hälften av grädden i den kalla vaniljkrämen. Dela kakan i fyra bottnar. Bred på jordgubbsmoset på tre av bottnarna. Bred på vaniljgrädden och lägg de på varandra. Toppa med den sista botten. Bred resten av grädden på och runt hela tårtan. Halvera jordgubbarna och lägg ett härligt berg på toppen!

 Foto: Lina Eriksson

 

Tips!

Här använder jag en mindre form, 18 cm i diameter, till tårtan. Det blir så extra elegant tycker jag. Toppa gärna med långa remsor av rabarberskal.

ANVÄNDBART HÄR:
ANVÄNDBART HÄR:

Fler Härliga Recept

Fikonkaka med saffran

Chokladkolasnittar

Ricottaplättar med spenat

Ägg i tomatsås

Havrekex

Tomatgratäng med fetaost

Vaniljhjärtan

Eton Mess

Parisare

Äppelpizza & punschglass

Bakad blomkål med kryddsmör

Bananglass

Chokladglassandwich med kolabottnar

Enkel rabarberpaj

Burritos med chipotle

Gnocchi med grönkål