Äppelpizza & punschglass

Frasigt äppelflarn med söt kolasås och mjukrörd punschglass kommer att göra vem som helst lycklig. Pizzan går bra att förbereda från till gräddning, och sedan bakas strax före servering. Kolasåsen kan också kokas i förväg.

Cirka 8 personer:

1 rulle kyld smördeg

5-6 juläpplen, Ingrid Marie

25 g smör

1/2 dl strösocker

2 tsk stötta kardemummakärnor

2 krm malen ingefära

Kolasås:

2 dl vispgrädde

1 dl muscovadosocker

2 krm äkta vaniljpulver

en rejäl klick smör

2 krm flingsalt

 

Punschglass:

1 liter gräddglass

2 msk svensk flaggpunsch

Frasigt äppelflarn med söt kolasås och mjukrörd punschglass kommer att göra vem som helst lycklig. Pizzan går bra att förbereda från till gräddning, och sedan bakas strax före servering. Kolasåsen kan också kokas i förväg.

Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop grädde, socker och vaniljpulver till såsen i en kastrull. Koka upp och koka kraftigt i 3 minuter. Dra från plattan och vispa ner smöret. Smula ner salt. Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga den väl med en gaffel. Smält smöret. Skiva äpplena i mycket tunna skivor, det går enklast på en mandolin. Lägg dem omlott på smördegen. Pensla på smör och strö över socker, kardemumma och ingefära. Hit går det bra att förbereda. Ställ pizzan kallt tills den ska gräddas, eller frys in den.

Ställ glassen i kyl i 30-40 minuter före servering. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10-15 minuter tills den har fått fin färg. Rör eller vispa glassen med punsch. Servera med kolasås och punschglass.

 

Päronpizza:

Byt ut äpplen mot päron. Också magiskt gott.

Fler Härliga Recept

Lammfärspytt i ugn

One Pot ärtpasta

Apelsin i rödbetslag

Tomatpasta i långpanna

Apelsinsallad

Kikärtsfritters med tillbehör

Köttbullar med sommarörter

Lasagne med kronärtskocka

Rabarberlemonad

Linguine med kalvfrikadeller

Bakad blomkål med kryddsmör

Bondpaj med broccoli

Spenatomelett i ugn

Torta di Nonna

Lingonpäron

Ricottaplättar med spenat