Blåbärsglasstårta

Vid fest och kalas är det smart med både mat och desserter som man kan förbereda. Blåbärsglasstårtan är enkel att göra. Tänk på att om tårtan har stått i frysen länge innan den ska ätas, så blir den godast om den får stå i kylskåp i en timme innan den serveras, annars kan den nästan bli för hård att skära i.

Cirka 10 bitar

Botten:

2 dl granola

25 g kokosolja

Fyllning:

1 vaniljstång

4 dl turkisk yoghurt eller vegetabilisk crème fraiche

225 g frysta blåbär

1 dl honung

Garnering:

blåbär

eventuellt blåbärsris

Vid fest och kalas är det smart med både mat och desserter som man kan förbereda. Blåbärsglasstårtan är enkel att göra. Tänk på att om tårtan har stått i frysen länge innan den ska ätas, så blir den godast om den får stå i kylskåp i en timme innan den serveras, annars kan den nästan bli för hård att skära i.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en liten form med löstagbar kant, cirka 18 cm i diameter. Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull och rör ner granolan. Tryck ut i formen. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfrön med yoghurt eller vegetabilisk crème fraiche, blåbär och honung. Mixa slätt och häll i formen. Ställ i frysen i minst 4 timmar. Garnera med blåbär och gärna blåbärsris.

Tips!

Marmorera gärna tårtan

Värm 1/2 dl blåbär i en kastrull på spisen så att de smälter, dra från värmen och mosa väl. Klicka ner i smeten när den hällts i formen. Ta sedan skaftet av en tesked och dra försiktigt runt den i smeten. Det ger ett vackert marmorerat mönster.

Pudra med bärpulver!
Pudra med bärpulver!

Fler Härliga Recept

Chokladgranar

Lax med forellrom

No bake cheesecake

Grillad lättgravad laxsida

Sparrispaj med kronärtskocka

Spansk tortilla

Burritos med chipotle

Ägg i tomatsås

Aubergine- och tomatgratäng

Tomatpaj

Vårsallad med couscous

Quinotto med späda skott

Apelsinsallad

Veteotto

Nudlar med viltskav

Rödkål med enbär och feta