Görn Smoothie

Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra, och är suverän till t ex en kopp te på eftermiddagen.

8-10 bitar:

1 kuvert saffran (0,5 g)

1 tsk strösocker

4 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk bakpulver

100 g smör, skuret i kuber

2 dl mjölk

3 färska fikon

Kryddblandning:

1 tsk nystött kardemumma

1/2 tsk kanel

1 msk råsocker

Till garnering:

florsocker

Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra, och är suverän till t ex en kopp te på eftermiddagen.

Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en brödform, ca 1 liter. Stöt saffran med socker i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till smulor. Häll i mjölk och rör ihop till en tjock smet. Bred ut smeten i formen och pensla med lite mjölk. Skär fikonen i klyftor och stick ner dem till knappt hälften i kakan. Strö över kryddblandningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den precis är klar (prova med sticka). Låt svalna isin form. Pudra ev med florsocker. Ät helst kakan nygräddad.

Foto: Lina Eriksson

Fler Härliga Recept

Jordgubbstårta

Quinoabiffar med avokadokräm

Chokladglassandwich med kolabottnar

Chokladkolor med flingsalt

Senapsslungad brysselkål

Rödkål med enbär och feta

Chokladglass

Apelsinsaft

Lammfärspytt i ugn

Baguetter med ost och basilika

Spaghetti med linsbolognese

Sega chokladcookies

Rödbetsplättar med pestoklick

Apelsinkyckling

Spenatomelett i ugn

Couscous med betor