Fikonkaka med saffran

Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra, och är suverän till t ex en kopp te på eftermiddagen.

8-10 bitar:

1 kuvert saffran (0,5 g)

1 tsk strösocker

4 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk bakpulver

100 g smör, skuret i kuber

2 dl mjölk

3 färska fikon

Kryddblandning:

1 tsk nystött kardemumma

1/2 tsk kanel

1 msk råsocker

Till garnering:

florsocker

Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra, och är suverän till t ex en kopp te på eftermiddagen.

Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en brödform, ca 1 liter. Stöt saffran med socker i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till smulor. Häll i mjölk och rör ihop till en tjock smet. Bred ut smeten i formen och pensla med lite mjölk. Skär fikonen i klyftor och stick ner dem till knappt hälften i kakan. Strö över kryddblandningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den precis är klar (prova med sticka). Låt svalna isin form. Pudra ev med florsocker. Ät helst kakan nygräddad.

Foto: Lina Eriksson

Fler Härliga Recept

Paj med torkad frukt

Nöttårta

Julbröd

Havrekakor med variation

Passionskaka med frosting

Vaniljhjärtan

Apelsinsallad med fänkål

Rödkål med enbär och feta

Rabarberflarn till många

Havrekakor med kardemumma

Mandelkaka med citron

Lussebullar

Glöggsangria

No bake cheesecake

Pavlovakrans

Frasiga apelsinlängder med mandel