När apelsinerna är som finast är det härligt att spara lite på flaska. Blanda olika sorters apelsiner, eller välj blonda eller enbart blodapelsin, då kan det blir en riktigt mörkröd saft. Jag väljer ofta att ha i den färskpressade juicen sist för att få lite fruktkött i, men hållbarheten blir då inte lika lång. Vill man undvika citronsyra i sin saft så frys in den och ta ut vartefter den går åt. Tillsätt då ca 1/2 dl citronsaft för att få upp lite syra.
ca 2 1/2 lit färdig saft:
2 kg ekologiska blodapelsiner (eller blonda)
1.8 lit ekologiskt strösocker
2 msk citronsyra
1 lit vatten
När apelsinerna är som finast är det härligt att spara lite på flaska. Blanda olika sorters apelsiner, eller välj blonda eller enbart blodapelsin, då kan det blir en riktigt mörkröd saft. Jag väljer ofta att ha i den färskpressade juicen sist för att få lite fruktkött i, men hållbarheten blir då inte lika lång. Vill man undvika citronsyra i sin saft så frys in den och ta ut vartefter den går åt. Tillsätt då ca 1/2 dl citronsaft för att få upp lite syra.
Tvätta apelsinerna noga i varmt vatten och torka dem. Skala av det yttersta skalet utan att något av det vita kommer med. Lägg skalet med socker och citronsyra i en rymlig rostfri bunke. Koka upp vattnet och häll det över skal- och sockerblandningen. Rör då och då så att sockret löser sig. Sila. Dela och pressa ur saften ur apelsinerna. Häll den i sockerblandningen och rör ihop.Häll upp saften på väl rengjorda kalla flaskor. Tillslut väl. Förvara svalt.
Den som vill krydda sin saft kan lägga t ex 1/2 halverad vaniljstång eller 2 kanelstänger i sockerblandningen.
Mera eko!
Vill man undvika citronsyra i sin saft så frys in den och ta ut vartefter den går åt. Tillsätt då ca 1/2 dl citronsaft för att få upp lite syra.