Hemgjord glögg

Att göra egen glögg är enkelt och riktigt trevligt. Ge gärna bort en flaska! Den här glöggen är lite lyxig med både portvin, rödvin, Madeira och konjak. Men så är det ju bara jul en gång om året.. Glöggen måste få dra i 1-2 dygn innan den kan drickas.

Cirka 1 1/2 liter:

Dag 1:

2 hela, torkade pomeransskal

1 bit hel, torkad ingefära

2 kanelstänger

7 hela kryddnejlikor

2 tsk stötta kardemummakärnor

2 dl portvin

Dag 2:

1 liter rödvin

2-2 1/2 dl råsocker

1 dl Madeira

1/2 dl konjak

Servering:

russin och skållad, skalad mandel

Att göra egen glögg är enkelt och riktigt trevligt. Ge gärna bort en flaska! Den här glöggen är lite lyxig med både portvin, rödvin, Madeira och konjak. Men så är det ju bara jul en gång om året.. Glöggen måste få dra i 1-2 dygn innan den kan drickas.

Lägg kryddorna med portvin i en burk med lock. Låt dra i 1-2 dygn. Sila av kryddorna i en finmaskig sil eller kaffefilter. Värm försiktigt det kryddade portvinet med rödvin och råsocker i en kastrull tills sockret löst sig. Smaka noga av sockermängden så att den blir lagom söt efter tycke och smak. Olika rödviner behöver mer eller mindre socker. Tillsätt Madeira och konjak. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förslut. Vid servering; värm glöggen försiktigt, inte över 60°C, då försvinner alkoholen. Servera med russin och mandel.  

 

Foto recept: Joel Wåreus Foto produktbild: Per Ranung

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Chokladtårta med praliné

Grönkålssoppa

Fröknäcke

Currysill med äpple

Chokladgranar

Apelsinsallad med fänkål

Klar löksill med äpple

Apelsinkaka

Klar citronsill

Chokladkolor med flingsalt

Havrekakor med kardemumma

Lingonpäron

Apelsinsallad

Rödkål med enbär och feta

Pärlande julfrukt

Variation på julgröt