Hemgjord glögg

Att göra egen glögg är enkelt och riktigt trevligt. Ge gärna bort en flaska! Den här glöggen är lite lyxig med både portvin, rödvin, Madeira och konjak. Men så är det ju bara jul en gång om året.. Glöggen måste få dra i 1-2 dygn innan den kan drickas.

Cirka 1 1/2 liter:

Dag 1:

2 hela, torkade pomeransskal

1 bit hel, torkad ingefära

2 kanelstänger

7 hela kryddnejlikor

2 tsk stötta kardemummakärnor

2 dl portvin

Dag 2:

1 liter rödvin

2-2 1/2 dl råsocker

1 dl Madeira

1/2 dl konjak

Servering:

russin och skållad, skalad mandel

Att göra egen glögg är enkelt och riktigt trevligt. Ge gärna bort en flaska! Den här glöggen är lite lyxig med både portvin, rödvin, Madeira och konjak. Men så är det ju bara jul en gång om året.. Glöggen måste få dra i 1-2 dygn innan den kan drickas.

Lägg kryddorna med portvin i en burk med lock. Låt dra i 1-2 dygn. Sila av kryddorna i en finmaskig sil eller kaffefilter. Värm försiktigt det kryddade portvinet med rödvin och råsocker i en kastrull tills sockret löst sig. Smaka noga av sockermängden så att den blir lagom söt efter tycke och smak. Olika rödviner behöver mer eller mindre socker. Tillsätt Madeira och konjak. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förslut. Vid servering; värm glöggen försiktigt, inte över 60°C, då försvinner alkoholen. Servera med russin och mandel.  

 

Foto recept: Joel Wåreus Foto produktbild: Per Ranung

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Ankbröst med tryffelsky

Rosépepparsill

Saffransglass med honungsrostade nötter

Chokladglassandwich med kolabottnar

Lax med forellrom

Apelsinsallad

Snittar

Fläskfilé med gräddig sky

Vallmofrökaka

Julbröd

Grönkålsform

Havrekakor med variation

Frasiga apelsinlängder med mandel

Pärlande julfrukt

Äppelsmulpaj med lingon

Ölkokta blåmusslor